Beszámítható az egykori csendőrtiszt

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idős kora ellenére képes az információk befogadására és megértésére, nem gyengeelméjű, nem tudatzavaros és nem szenved öregkori szellemi leépülésben a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor – állapította meg az igazságügyi orvos szakértő. A 97 éves férfi megfelelő hallásjavító eszközökkel képes a körülötte zajló történések érzékelésére és megértésére. Ez alapján a bíróság tegnap úgy ítélte meg, hogy nincs akadálya a volt csendőrtiszt elleni büntetőper folytatásának.
A tárgyaláson felolvasták Nagy János honvéd főhadnagy 1948-ban, a kommunista Államvédelmi Hatóság (ÁVH) előtti vallomását, amelyben a súlyos bűncselekményekkel vádolt Nagy azzal hozta hírbe a csendőrtisztet, hogy 1942-ben, az újvidéki razzia során közreműködött harminc civil kivégzésében. Állítása szerint Képíró kérte meg egy teherautó sofőrjét, hogy vigye ezeket az embereket a Duna-parti kivégzőhelyre, ahol egyébként a katonák meg is ölték a foglyokat. Nagy ugyanakkor jelezte: Képíró fellépése mentett meg egy szállótulajdonos családot a biztos haláltól.
Képíró szerint szemenszedett hazugság, hogy bármi köze lenne a harminc ember meggyilkolásához, ő nem ítélhetett senkit halálra, Nagyot pedig nem is ismerte. Zétényi Zsolt, a vádlott ügyvédje már a nyomozás során kérte: a katonatiszt állítólagos nyilatkozatát rekesszék ki a bizonyítékok közül, hiszen közismert, hogy az ÁVH kínzással csikarta ki az áldozatokból a vallomást. Ráadásul érdekellentét is fennállt Nagy és Képíró között, hiszen utóbbi meghiúsította a szállótulajdonos család megölését, amit éppen a honvédtiszt adott utasításba. A védő szerint Nagynak semmilyen hátrányos következménnyel nem járt a hamis vád a csendőr ellen, őt 1948-ban ennél súlyosabb bűncselekményekkel vádolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.