Fapálék fiktív cégeket hívtak versenybe

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a MÁV egyik leányvállalatának, a MÁV Ingatlankezelő Kft.-nek a közbeszerzési eljárásai kapcsán – tudtuk meg a BRFK sajtóosztályán. A vasutascég a gyanú szerint 2007 és 2009 között rendszeresen nem létező vállalkozásokat hívott meg a pályázataira. Ekkor a vállalat vezetője Zámbori Mihály, jogi tanácsadója pedig Fapál László volt. Zámbori korábban Juhász Ferenc szocialista honvédelmi miniszter kabinetfőnökének tisztségét töltötte be, a honvédségi vesztegetési ügyben érintett Fapál pedig közigazgatási államtitkárként egy vallomás szerint viszkisdobozban vitte át a milliókat a tárcavezetőnek.
A MÁV tavalyi belső ellenőrzése tárta föl, hogy például a Megaron Kft.-nek fiktív, nem létező cégekkel kellett „versenyeznie”, így nem csoda, hogy két és fél év alatt csaknem bruttó kétmilliárdot nyert a vasúttársaság leányvállalatának pályázatain. Spaller Endre (KDNP), az Országgyűlés MÁV-ügyeket vizsgáló bizottságának tagja korábban jelezte: meghívásos pályázatokról volt szó, tehát valakinek meg kellett hívnia e nem létező cégeket, ami konspirációra utal. A MÁV biztonsági igazgatóságának feljelentése alapján szeptember óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáltatással öszszefüggő adócsalás gyanújával is nyomozott, de az ügyet márciusban bűncselekmény hiányában lezárták. Az adónyomozók más bűncselekmény gyanújával áttették az ügyet a BRFK-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.