Megtisztulhat az ország holnap

Több mint 162 ezer önkéntes, 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény részvételével tartják meg holnap a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű hulladékgyűjtő akciót. A program az önkéntesség európai évének legfontosabb magyarországi eseménye lesz.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte várhatóan csaknem félezer helyszínen több mint 162 ezer önkéntes indul útnak holnap reggel, hogy megtisztítsa az országot az illegális szemétkupacoktól. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű nagyszabású hulladékgyűjtő akciót – amelynek fővédnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az agrártárcával és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve szervezi. A holnapi program előzménye egy lapunkban megjelent riport brüsszeli tudósítónk tollából. Lovas István arról írt, hogy Észtországban néhány hónapos előkészítő munka után egy nap alatt számolták fel az illegális hulladéklerakókat, majd a példát később több ország is követte. Riportunk után megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy az észt példa magyarországi megvalósíthatóságáról érdeklődjünk. A tárcánál akkor azt közölték, cikkünk felkeltette érdeklődésüket, a tervek végül a holnapi akcióban realizálódnak.
– A TeSzedd! az önkéntesség európai évének legfontosabb magyarországi eseménye. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes tevékenységek fontosságára, valamint arra, hogy kellő odafigyeléssel és rendszeres szemétszedéssel elősegítjük környezetünk megóvását – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóirodája.
Az érdeklődők április 21. óta regisztrálhattak önkéntesnek a www.teszedd.hu honlapon, ahol a jelentkezések szerdai lezárultáig több mint százhatvankétezer magánszemély, százötvenhat vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény jelezte részvételét. – A jelentkezőket az Önkéntes Központ Alapítvány koordinálásával minden megyében az önkéntes centrumok szervezik csapatokba. Várhatóan körülbelül négyszázötven helyszínen zajlik majd az akció, az összegyűlt szemét elszállításáról helyi érdekű hulladékgazdálkodó vállalkozások gondoskodnak. A kezdeményezésbe minden helyszínen bekapcsolódnak a civil szervezetek, a kormányhivatalok, a vízügyi és erdőgazdálkodási szervek és az állami vállalatok is – jelezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A hulladékgyűjtő akcióban, amelyhez sok önkormányzat is csatlakozott, több politikus és közéleti személyiség is részt vesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.