Átszervezték a Hunvald-pert

Meg kell ismételni az eljárást annál a tizenhárom vádlottnál, akikről a Fővárosi Ítélőtábla szerdán jogerősen kimondta, hogy nem évült el a vád szerinti bűncselekményük, a közokirat-hamisítás – jelentette be a Hunvald-per tegnapi tárgyalásán Vincze Piroska. A Fővárosi Bíróság öttagú tanácsának elnöke közölte: a büntetőügy további menetét átszervezték.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vincze Piroska a tegnapra megidézett, az ingatlanügyekben érintett három strómant hazaküldte, és jelezte: kilenc vádlottnál újra induló eljárásban egyszerre idézik be az érintetteket. A tervek szerint a júniusi tárgyalássorozat utolsó napján, 28-án jelennek meg mindannyian, és az ügyészség esetükben ismerteti a most már végleges vádpontokat, valamint a vádlottak meghallgatása is megkezdődhet. Jövő kedden a fiktív állások és megbízási szerződések miatt megvádoltakat idézik be, közöttük a másodrendű vádlott Hunvald György, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesterének moldáv, illetve orosz származású barátját. A Fővárosi Bíróság ugyanekkorra idézte be az elsőrendű vádlott Gál György korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök egykori szeretőjét is. Jövő csütörtökön pedig a Hunvald-perben az ingatlanpanama-üggyel szintén egyesített VII. kerületi kerékbilincselési visszaélések három vádlottja: Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Kálmán Zsuzsanna korábbi jegyző és a helyi közterület-felügyelet egykori vezetője tehet vallomást. Szeptembertől hetenként három tárgyalási nappal folytatódik a bűnszervezetben elkövetett csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és más bűncselekmények miatt zajló büntetőügy.
A vádhatóság szerint Erzsébetváros önkormányzatát három bűncselekményi körben összesen több mint 640 millió forint kár érte.
A tegnapi félnapos tárgyaláson Kormos Lajos negyedrendű vádlott korábban feltett kérdésekre válaszolhatott. Az ingatlan-értékbecslő előre leírta válaszait, azonban a bíróság és a vádhatóság felvetéseibe újfent belezavarodott. Bár konkrétumokra most sem emlékezett, a vád szerinti hamis értékbecslés helyszíni szemléinek módszeréről kifejtette: „odamentünk, amennyiben találkoztunk egy lakóval, beszédbe elegyedtünk vele. Ha beengedett, akkor úgy, ha nem, akkor becsléssel gyűjtöttünk adatot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.