Barátságban a hely szellemével

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című kötet mindenkinek szól, aki valaha megérezte azt a harmóniát, amivel a vidék falvai ajándékozzák meg az idelátogatót. Krizsán András és Somogyi Győző könyve több mint építészettörténeti áttekintés; ízelítőt ad egy letűnt kor ma is élő szellemiségéből.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt az ember megbolygatja a tájat, nem árt barátságba kerülni a hely szellemével, a kortárs építészet azonban nemegyszer átlép felette, szántszándékkal mellőzi. A Balaton-felvidéki táj népi építészeti örökségét összegző kötet társszerzője, Krizsán András, az organikus építészet sokszorosan díjazott művelője már a könyv elején figyelmeztet is erre a jellemző érzéketlenségre. Fejből sorolhatnánk azokat az épületeket, amelyeket nem szeretünk, néha talán magunk sem tudjuk pontosan, miért. Krizsán válaszában Hamvas Béla megkülönböztetését idézi: „a térnek száma, a helynek arca van”. És valóban. Modern értelmezés szerint a tér semleges fogalom, üres terület, amelyet tetszőlegesen szabdalhatunk szét, építhetünk rá bármit, amit önmegvalósítási lázunkban megálmodtunk. Más kérdés, hogy ezzel a hozzáállással elveszítjük az esélyt is arra, hogy személyes kötődésünk alakuljon ki egy épülethez.
Máshol álmodott álmokkal nem lehet házat építeni a Balaton-felvidéken – figyelmeztet Krizsán András. Nemcsak azért, mert ez a táj egyedülálló természeti érték, hanem mert komoly építészeti hagyománya is van, amely mára szervesen illeszkedik a tájhoz. Akik ezeket a házakat, templomokat építették, nem nyaralóövezetként tekintettek a vidékre – generációkon keresztül éltek itt, s alakították ízlésük szerint. Kialakítottak napsütött, széltől védett kerteket, árnyas tornácokat és hűvös szobákat, utcára telepedésre hívogató padokat és a népi építészet „emberarányú” lakóházait, beleépítették a házakba azt is, amit Hamvas Béla a „Dél géniuszának” nevez: a balatoni ember derűjét, temperamentumát. Ezeket az építészeti jellegzetességeket elemzi a könyv szakmai és kultúrtörténeti szempontból egyaránt, a nosztalgia mellett a jövőre is kacsintva. Építészeti örökségünk csekély kivételtől eltekintve pusztul, s ez alól nem kivétel a Balaton-felvidék sem. A folyamat megállításához útmutatást is ad a kötet például az autentikus lakókörnyezethez illő növények áttekintésével.
A vidékre jellemző épületeket, díszítőmotívumokat, homlokzatokat szépen illusztrált melléklet szemlézi; a rajzokat Somogyi Győző Salföldön élő grafikus készítette, aki 1975 óta gyűjti és rajzolja a Balaton-felvidék népi építészetének emlékeit.
(A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete, Cser Kiadó, 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.