Budapestre jön az Alstom-vezérkar

Meghívásomra június 21-én a Főpolgármesteri Hivatalba jön Patrick Kron, a francia Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója és több vezetőtársa a metrókocsik ügyében – közölte a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése idején a főpolgármester. A franciaországi ítélethirdetés is elmaradt a felmondott szerződés bankgaranciája ügyében, a bíróság megvárja a budapesti egyeztetést.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester elmondta: alig két hét múlva helyettesével, György Istvánnal, Vitézy Dáviddal, a Budapesti Közlekedési Központ és Kocsis Istvánnal, a BKV vezérigazgatójával, valamint Atkári Jánossal, a városháza pénzügyi főtanácsadójával várja az Alstom delegációját.
Mint azt lapunk elsőként megírta, a főpolgármester a tavaly októberben nem teljesítés miatt felmondott, de felerészt kifizetett 65 milliárd forintos szerződés esetleges újrakötésére adott még egy esélyt. Megegyezés híján ugyanis még a nyáron ki kell írni az új közbeszerzési eljárást ahhoz, hogy a négyes metró beruházása 2015-ig befejezhető legyen, és ne vesszen el a 181 milliárd forintos EU-támogatás. A BKV azok után mondta fel a szerződést, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerősen is elutasította a kettes metróra szánt metrókocsik típusengedélyét fékhibák és más súlyos biztonsági hiányosságok miatt. Közben kiderült, hogy a felmondott szerződés több mint harmincmilliárdos bankgaranciája és a szokatlanul alacsony, tízszázalékos kötbér lehívása ügyét tegnap mégsem tárgyalta a francia bíróság Versailles-ban, megvárják vele a budapesti egyeztetést.
A Fővárosi Közgyűlés tegnap augusztusra halasztotta a csaknem egy évtizede ígért római-parti árvízvédelmi mű nyomvonalának a kijelölését. Az eredetileg négy változatot tartalmazó előterjesztésben kettő partéli mobil gát megépítését írná elő, megvédve az áradástól a partot és az utóbbi száz évben oda épített épületeket. Az LMP szerint így veszélybe kerülne a part természetes növényzete, ezért a főváros a következő hetekben széles körben egyeztet egy mindenkit megnyugtató változatról.
A fővárosi képviselők elfogadták Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány beszámolóját is a rendőrség tavalyi munkájáról, és megszavazták a Budapest elmúlt húsz évében nem is létező vagyongazdálkodási koncepciót. A feladatok ellátásához szükséges gazdálkodásról, a privatizált közműcégek visszavásárlási lehetőségeiről november végéig konkrét javaslat készül. A közgyűlés egyhangúlag döntött 23 közoktatási intézmény vezetőjének kinevezéséről és a BKV működéséhez az államtól várt több mint 32 milliárd forintos normatív támogatási kérelemről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.