Döntések előtt az ítélőtábla

Még a Hunvald-per három hét múlva folytatódó tárgyalása előtt határoz a Fővárosi Ítélőtábla arról, hogy megáll-e Fővárosi Bíróság azon döntése, amelyben elévülésre hivatkozva tizenhárom vádlott esetében megszüntette a büntetőeljárást.

Swendt Pál
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hete kapta meg a Fővárosi Ítélőtábla annak a fellebbezésnek a dokumentumait, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Hunvald-ügyben egyes vádlottak esetében a bíróság által megállapított elévülés nyomán nyújtott be.
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője, Sódor István lapunknak azt mondta: a KNYF álláspontját lényegében változatlan formában továbbították. Értesüléseink szerint a táblabíróság kollégiumvezetője már megbízta a kijelölt bírót az elévülésről rendelkező bírósági határozat, illetve a fellebbezés elbírálásával, amelyben várhatóan a büntetőper következő, június 14-én kezdődő tárgyalássorozata előtt döntés születik.
*
Az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) az elévülésre hivatkozva már a tárgyalás előkészítése során számos közokirat-hamisítással kapcsolatos vádpontban az ötödrendűtől a tizenheted rendű vádlottig tizenhármuk esetében szüntette meg az eljárást.
Az ügyészség tavaly októberben benyújtott vádirata szerint a másodrendű vádlott, Hunvald György, Erzsébetváros egykori MSZP-s polgármestere, az elsőrendű vádlott Gál György, a gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnöke és huszonhárom társuk bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel és egyéb bűncselekményeket követtek el. Mindezzel több mint 600 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak.
A Hunvald-per első tárgyalási napján, április 7-én Vincze Piroska, az FB öttagú bírói tanácsának elnöke bejelentette: az ingatlanügyben szereplő strómanok, tizenhárom vádlott esetében elévülésre hivatkozva megszüntette az eljárást. Egyelőre azonban csak kilenc vádlott esett ki, mert négyüket más, illetve a bíróság szerinti 2006-os elévülési határidő után elkövetett bűncselekményekkel is vádolják. A perben ezért az ügyészség egyelőre 16 vádlott esetében ismertethette a vádpontokat.
Mint megírtuk, az ingatlanpanama-ügyet kirobbantó civil szervezetek 2006-ban tett feljelentésben – amely a 2003–2004-es bűncselekményekről számolt be – nemcsak a strómanokat és megbízóikat, de az általuk elkövetett közokirat-hamisításokat is megnevezik. A KNYF fellebbezése arra alapul, hogy az öt évvel ezelőtt indult büntetőeljárást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda már a feljelentéskiegészítésben beszerzett olyan cégiratokat és más dokumentumokat, amelyek bizonyítják a vagyon elleni bűncselekmény elkövetését, ezért a nyomozás elrendelése, s az azt követő és megelőző eljárási cselekmények többszörösen félbeszakították az elévülést.
A Hunvald-per június 14-én az ingatlanügyek értékbecslője, Kormos Lajos negyedrendű vádlott meghallgatásával folytatódik. Addig várhatóan a Fővárosi Ítélőtábla döntést hoz az ügyészség másik fellebbezése, Hunvald és Gál előzetes letartóztatásának megszüntetése ügyében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.