Elszámoltatás

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés Sanghajban. A rendőrség tavaly nyáron indított nyomozást a túlszámlázások és vélelmezett fiktív számlázások miatt. Tavaly novemberben a Kehi is feljelentést tett, mivel a vizsgálata szerint hűtlen kezelés történhetett.

Honvédségi lavina. Vesztegetés miatt emelt vádat idén márciusban a katonai ügyészség tizennyolc, a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) dolgozó tábornok, főtiszt és tiszt ellen. A vád szerint 200 millió forint értékben kértek vissza az elmúlt tíz évben vállalkozóktól pénzt azért, hogy nekik adjanak megbízásokat. Eközben Budai Gyula feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség – ugyancsak idén márciusban – egy külön eljárást indított az elhíresült viszkisdobozügyben és Fapál László honvédségi államtitkár zuglói lakásvásárlása miatt. Egy dandártábornok vallomása szerint Fapál László négymillió forint kenőpénzt vitt át viszkisdobozban Juhász Ferenc (MSZP) volt honvédelmi miniszternek. Eközben Hende Csaba tárcavezető számos feljelentést tett a HM háttérintézményeinél feltárt korrupciós ügyek okán. Például márciusban a tárca médiacége, a HM Zrínyi gazdálkodása miatt fordult a nyomozó hatósághoz, majd a HM Rekreációs és a HM Térképészeti Kft. 2005 és 2010 közötti ügyletei miatt.

Székházügyek. A kormánybiztos és a rendőrség is vizsgálja a Magyar Televízió és a Magyar Posta korábbi székházainak eladását, illetve új székházaik bérleti szerződését.

Vakcinák nyomában. A vakcinagyártó cég esetében látványos sikert ért el Papcsák Ferenc kormánybiztos, ugyanis a feljelentése nyomán az Omninvest kétmilliárd forintot visszafizetett az államnak, ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy nem tudott elszámolni megfelelően a H1N1 vakcina kifejlesztésére 2006-ban kapott támogatással. Később a Kehi és a Nemzetgazdasági Minisztérium is feljelentést tett. Több büntetőeljárás folyik.

Álomsziget. Budai Gyula feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly decemberben rendelt el nyomozást a Hajógyári-szigetre tervezett élményközpont kapcsán. A gyanú szerint kétmilliárdos kár érte az államot.

Dobra vert hotelek. A Kehi feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást idén májusban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kilenc szállodájának, köztük több balatoni hotelnek a 2004-es eladása miatt.

Ménesbirtok. Hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a napokban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Budai Gyula feljelentése nyomán a ménesbirtok 2004-es privatizációja, majd egyes vagyonelemeinek visszavásárlása miatt. A kormánybiztos szerint az államot 900 millió forintos kár érhette.

FKF-botrány. Hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki tavaly júliusban Bielek Pétert, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. volt vezérigazgatóját a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz hasznosítására kiírt pályázat kapcsán. Rajta kívül öt további gyanúsítottja van az ügynek. Bielek előzőleg – még tanúként – azt vallotta: a céget Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes, illetve Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester volt tanácsadója, Mesterházy Ernő kézi vezérelte, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést, milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki, mely ügyvédi irodákat bízzák meg a legzsírosabb munkákkal.

Keller visszaélése. Hivatali visszaélés miatt idén áprilisban vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Keller László (MSZP) volt közpénzügyi államtitkár ellen, amiért 2004-ben törvénytelenül akart információkhoz jutni Somogy megyei vadászatokról.

Vádlott lehet Molnár Gyula. Hivatali visszaélés miatt napokon belül vádat emelhet a Központi Nyomozó Főügyészség Molnár Gyula (MSZP) volt XI. kerületi polgármester és Lakos Imre egykori SZDSZ-es alpolgármester ellen a Kopaszi-gát melletti területek jogsértő eladása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.