Erősebb termelőket!

Véget érhet a kiszolgáltatottság időszaka. Még a gyenge minőségű árukat is leszedheti a boltok polcairól az az új szervezet, amelyik valós érdekvédelmet nyújt majd a magyar termelőknek. Tegnap kezdődött meg az erre vonatkozó kormányjavaslat tárgyalása az Országgyűlésben.

Dénes Zoltán
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen javulhat a zöldségekkel, gyümölcsökkel és borászattal foglalkozó gazdálkodók érdekérvényesítése, amennyiben a parlament megszavazza a tegnap tárgysorozatba vett, az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény módosítását, amely erősebb mandátumot adna a szakmaközi szervezeteknek. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tervezet indoklásában kiemelte: a magyar gazdaságot erősítő hazai agrártermelés védelmében szükséges igénybe venni minden olyan eszközt, amely csökkenti a gazdálkodók piaci kiszolgáltatottságát és a magyar termékek piacát biztonságossá és kiszámíthatóbbá teszi. A szakmaközi szervezet egy korszerű európai piacszervezési és -szabályozási modell, amely a gazdaság szereplőinek önszabályozásán alapul, és a közös döntések érvényre juttatásával lehetővé teszi érdekeik hatékony képviseletét. Az unió 2007-ben fogadta el a szakmaközi szervezetekről szóló tanácsi rendeletet, amelynek hazai bevezetése nem volt teljes körű, ennek pótlását és végrehajtását szolgálják a mostani módosítások. Egyébként jelenleg hazánkban egyetlenegy uniós rendelkezéseknek megfelelően létrehozott szakmaközi szervezet működik.
A tervezett változtatások nyomán a gazdálkodók akár termékenként létrehozhatnak szakmaközi szervezeteket, amelyek a későbbiekben ellátják érdekképviseletüket. A szakmaközi szervezet akár minőségi ellenőrzéseket is végezhet majd az áruházláncokban. Ilyen tevékenységet az osztrák, illetve francia szakmaközi szervezetek is végeznek, s amennyiben úgy látják, hogy az adott gyümölcs vagy zöldség nem felel meg az általuk elfogadott kritériumoknak, leszedhetik a polcról. Fontos szabály az is, hogy a piac kétharmadát képviselő szervezetek kérésére – korlátozott időszakra – a kormány kötelezővé teheti a szervezethez nem tartozó piaci szereplők számára is a szervezeten belül létrejött egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások követését, szigorú betartását. A szervezetek fenntartását a bevezetendő piacfejlesztési hozzájárulásból finanszíroznák, amit a tagok közvetlenül a társulásoknak kifizetnek. Az a piaci szereplő is köteles lesz kifizetni a tagdíjat, amelyik nem tagja a szakmaközi szervezetnek, de bizonyítottan élvezi a kiterjesztett piacfejlesztési intézkedések előnyét.
Érdekességként említhető meg, hogy a borok reklámjának, marketingtevékenységének szervezését is a termelőkhöz leginkább közel álló, majdan megalakuló szakmaközi szervezet – feltételezhetően az átalakuló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – végzi majd. Emlékezetes, hogy az eddigi erőfeszítések – vagyis a termelők által önként vállalt, kötelező mértékű befizetések, amiket a bor népszerűsítésére szántak – nemigen érték el valós céljukat. A mostani tervezet szerint a marketingjárulék címén kifizetett összeg levonható lesz a bor forgalomba hozatali járulékából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.