Felgyorsulhatnak a fővárosi nyomozások

Felgyorsulhat őszig a nyomozás a fővárosnál, az önkormányzati cégeknél és beruházásoknál zajló eljárásokban – közölte lapunkkal a BRFK. A Demszky-korszakban elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt további gyanúsítások várhatók a budapesti távhőszolgáltatónál, a közterület-fenntartónál, a Margit híd még át sem adott felújításánál pedig felvetődött az EU pénzügyi érdekeinek a sérelme is.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg hat gyanúsítottja van a 2010 májusában hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indított eljárásnak a Főtáv Zrt. ügyében, de a különösen nagy erőkkel folytatott nyomozásnak köszönhetően újabb gyanúsítások várhatók – közölte lapunk kérdésére Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.
A távhőszolgáltató volt vezérigazgatója, a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Kovács Lajos fél évig volt előzetes letartóztatásban, idén januártól lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el ellene. Az eddigi adatok szerint előnytelen szerződést kötött egy csepeli lakópark fűtési-hűtési rendszerének kivitelezéséről, több mint 180 millió forintos kárt okozva. A nyomozás határideje 2011. augusztus 8-ig tart.

*

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél 2010 márciusában hűtlen kezelés és vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indított eljárás rendkívül sok szálon folyik. – Jelenleg tizenegy gyanúsított van az ügyben, körük azonban várhatóan bővülni fog. Többek között a pusztazámori hulladéktárolóval, az alkatrész- és járműbeszerzésekkel, az útszóró só beszerzésével kapcsolatos viszszaéléseket, továbbá a külső cégekkel kötött szerződések valóságtartalmát vizsgálják. Az FKF volt vezérigazgatója, Bielek Péter a nyomozók szerint a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz hasznosítására kiírt pályázat során 70 millió forintos vagyoni hátrányt okozott. A nyomozás jelenlegi határideje 2011. szeptember 2-án lejár.
A Főkert Zrt.-nél tavaly júniusban indult büntetőeljárás a cég ingatlanhasznosításai miatt, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármestert tanúként kétszer is kihallgatta a rendőrség. Ez ügyben a bűncselekmény elkövetését a hatóság kizárta, szeptember 15-ig vizsgálják azonban a cég parkfenntartási pályázatait.
A Margit híd jelenleg is zajló felújítása ügyében indított nyomozásban jelenleg az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmény megvalósulását vizsgálják. A Fővárosi Közgyűlés 2009 májusában és júniusában két engedélyokiratot hagyott jóvá, a két döntés közötti kéthetes időszak alatt az eredetileg 13 milliárd forintosra tervezett, hatmilliárdos uniós támogatásra pályázó beruházás pénzügyi kerete 30,1 milliárd forintra nőtt. A költségeket 2007 októberében még 21,8 milliárd forintra becsülték a szakemberek. Ezt az összeget előbb az EU megtévesztésére lefaragták, majd 17,1 milliárd forinttal megemelték.
A BRFK közölte: a 4-es metró tanácsadói szerződései mellett a beruházást is vizsgálják a hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozásban, míg a hasonló bűncselekmény miatt a gyógyfürdőknél zajló eljárásról a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adnak tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.