Forradalmi változások kétharmaddal

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó az irány, de még semmi nincs rendben. Orbán Viktor mondta ezt egy konferencián április elején, hozzátéve, hogy a most éppen egy éve hivatalba lépett kormánya a szakadék széléről rántotta vissza az országot. Súlyos szavak egy miniszterelnöktől, aki a választási diadal mámora után, a kormány megalakulásának ünnepélyes pillanataiban elhangzottak szerint tisztában van vele, hogy politikai pályafutása, élete legnehezebb feladatába vágott bele.
A Magyarország belpolitikai térképét egy soha nem látott földrengés erejével átrajzoló tavaly áprilisi választás és a kétharmados felhatalmazást elnyerő pártszövetség megnyilatkozásai senkiben nem hagyhattak kétséget afelől, hogy forradalmi változások sora következik. A Fidesz–KDNP a parlament megalakulása után, még jóval a második Orbán-kormány eskütétele előtt imponáló lendülettel látott munkához. A kettős állampolgárságról hozott gyors döntés például a nemzetpolitikai fordulatot, a kisebb parlamentről született kötelező erejű határozat vagy a három csapásról szóló törvény a politikai akaraton múló választási ígéretek megvalósítását példázta. Az elmúlt egy évben a kormánytöbbség aztán elment a falig, gátlások nélkül élt demokratikusan szerzett széles jogosítványaival, de meg is tapasztalhatta a nép által ráruházott hatalma korlátait.
Az országnak kudarcos éveket hozó, a választók által a pokolba kívánt régi politika helyett valami merőben új következett. Tabuk dőltek meg. Magyarország az IMF diktátumai nélkül próbálja csökkenteni az elődök által az egekig növesztett államadósságot, kordában tartani a hiányt és beindítani a gazdaság motorjait; a teherviselésbe a kemény érdekütközéseket is vállalva bevonta az eddig kiváltságokat élvező multikat és bankokat; megszüntette az ebben a formában sehol máshol nem létező, abszurd magán-nyugdíjpénztári rendszert. Emellett olyan adórendszerrel próbálkozik, amely végre kedvez a munkájukból élő, gyermekeket nevelő családoknak. Valósággal sokkolta a bel- és külföldi véleményvezéreket, hogy a kormány nemcsak megfogalmazza, de képviselni is próbálja a nemzeti önérdeket. Magyarország az egyetlen hely a földkerekségen, ahol ez forradalommal ér fel. A nemzeti vagyon apasztása, kampányszerű kiárusítása helyett annak megvédése, visszaszerzése, netán gyarapítása például amennyire kézenfekvő, annyira újszerű törekvés ezen a tájon.
A kormányerők értékrendjének, filozófiájának, nemzetképének lenyomata az új alaptörvény, amely vállalja a történelmi folytonosságot, elhatárolódik a diktatúrák örökségétől, és egy szimbolikus gesztussal lezárja az átmenet korszakát. Nyilván messze nem tökéletes szöveg – a megalkotásra váró sarkalatos törvények elfogadásáig torzó –, amely minden ellenkező híreszteléssel szemben átalakítja, de nem bontja le a parlamentáris demokrácia épületét, és világnézeti vagy más alapon senkit nem rekeszt ki a nemzet közösségéből.
Bedőlő devizahitelek, robbanásveszélyes társadalmi konfliktusok (Gyöngyöspata!), szerzett jogként nyugdíjba menekülő középkorúak, külföldre távozó orvosok, vészjósló demográfiai folyamatok – ketyegő bombák sorát kell hatástalanítania a kormánynak, miközben az ellendrukkerektől is heccelt társadalom érthető módon türelmetlenül várja az eredményt. Elemi erejű az elszámoltatás igénye is: az akarat megvan rá, kételyeinket a magyar igazságszolgáltatás elmúlt húsz éve táplálja.
Egy év után komolytalan lenne ítéletet mondani a történelmi lehetőséggel és küldetéssel megáldott (megvert?) kormány felett. Az irány jónak látszik, a követett értékrend világos. A megvalósítás ugyanakkor sokszor akadozik, rengeteg szavazó elbizonytalanodott, de hiteles és komolyan vehető ellenzéki alternatíva hiányában inkább kivár. Nem tudhatjuk, hogy a megkezdett átalakítások elérik-e a kívánt hatást, biztos tudásunk arról lehet, hogy a korábban alkalmazott receptek csak kárt okoznak. Visszaút tehát nincs.
Magyarország megújítása, megújulása megkezdődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.