Hazánk versenyképessége 2011-ben

Csath Magdolna
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek, pozíciók
Területek 2002 2004 2009 2010 2011
Általános versenyképesség 30 42 45 42 47
A kormányzás minősége, hatékonysága 27 43 50 51 52
A cégek versenyképessége 30 47 52 47 50
Az infrastruktúra állapota 26 32 33 35 35
A gazdaság általános állapota 33 47 33 40 44


Megjelentek a svájci versenyképesség-kutató intézet, az IMD (Institute for Management Development) legfrissebb előzetes versenyképességi adatai. A vizsgált 59 ország között hazánk az előző évhez képest öt hellyel csúszott le a nemzetek versenyképességi listáján. Az IMD 1989 óta minden évben kiadja versenyképességi tanulmányait. Az általános versenyképességet a kutatók négy terület eredményeinek alakulásával mérik. Ezek az országok gazdasági teljesítménye, a vállalkozások versenyképessége, a kormányzás minősége és hatékonysága, valamint az infrastruktúra – beleértve az oktatási és egészségügyi infrastruktúrát is – állapota.
Az eredmények feltérképezéséhez statisztikai adatokat és szakértői becsléseket használnak. Azonban az, hogy az ez évi tanulmány összeállításához használt adatok közül melyek teljesen frissek, csak akkor derül majd ki, ha a végleges tanulmány megjelenik, és ez június első felében várható. Mielőtt azonban a jelenlegi állapotból bármilyen következtetést levonnánk, érdemes visszatekinteni néhány évre. Ez azért is indokolt, mert az elmúlt nyolc évben az IMD versenyképességi adataira alig figyeltek oda a hazai gazdasági szaklapok.
Hazánk általános versenyképessége alapján 2002-ben még a harmincadik volt a nemzetek listáján. A kormányzás hatékonyságát tekintve a huszonhetedik, a cégek versenyképessége tekintetében a harmincadik, az infrastruktúra állapota vonatkozásában a huszonhatodik, a gazdaság általános helyzete alapján pedig a harmincharmadik hely volt a miénk. Ez nem volt túlzottan rossz eredmény. 2004-re azonban ezek a helyezések jelentősen romlottak. Az általános versenyképességünk alapján a negyvenkettedikek lettünk. A további, említett területeken a negyvenharmadik, negyvenhetedik, harminckettedik és negyvenhetedik helyre csúsztunk vissza. Ezek a pozíciók 2009-re még tovább romlottak, és lemaradásunk drámaivá vált. Általános versenyképességünk alapján már csak a negyvenötödikek voltunk. A kormányzás hatékonyságánál volt a legszembetűnőbb a pozícióromlás: csak az ötvenedik helyet tudtuk elérni. De tovább romlott a többi mutató is: a cégek versenyképessége tekintetében az ötvenkettedik, az infrastruktúra vonatkozásában pedig a harmincharmadik helyre kerültünk. A gazdaság általános állapota viszont – elsősorban a költségvetési kiigazításoknak köszönhetően – javult. 2010-ben némi javulás volt tapasztalható az általános versenyképességi helyzetünkben (negyvenkettedik hely), amit a cégek versenyképességének javulása okozott (negyvenhetedik hely), de tovább romlott a kormányzás minősége (ötvenegyedik hely), a gazdaság teljesítménye (negyvenedik hely) és az infrastruktúra állapota (harmincötödik hely). Nézzük most ezeket az adatokat egy összefoglaló táblázatban!
Ha a táblázatra tekintünk, azt láthatjuk, hogy általános versenyképességünk tekintetében az elmúlt nyolc évben 12, a kormányzás minősége és hatékonysága vonatkozásában 24, a cégek versenyképessége alapján 17, az infrastruktúra területén kilenc, a gazdaság általános állapotát tekintve pedig 7 helyet vesztettünk a nemzetek versenyképességi sorrendjében. Ez rendkívül rossz teljesítmény. 2011-ben a vizsgált területek közül egy helyen a pozíciónk változatlan maradt, egy területen egy, további három területen pedig három, négy, illetve öt helyet romlott a pozíciónk.
Az előzetes adatok alapján annyit láthatunk, hogy a mostani versenyképességi lecsúszásunk okai elsősorban a gazdaság általános helyzetében és a cégek versenyképességében keresendők. A gazdaságban a magas munkanélküliség és infláció, valamint a GDP lassú emelkedése okozza a problémát. A cégek versenyképességének javulását pedig a hitelhiány, a belső kereslet stagnálása és a lassan javuló exportlehetőségek korlátozzák. A 2011-es évi adatok elemzésénél azonban szem előtt kell tartani, hogy egyrészt egy nyolcéves lecsúszási tendenciát nem lehet egyetlen év alatt megfordítani. Másrészt a gazdaságunk nemzetközi környezete sem javult még jelentős mértékben. Végül pedig az IMD adatfelvétele ez év elején történt, vagyis a 2011-es évről a tanulmány még nem tud átfogó képet adni. Az azonban máris jól érzékelhető, hogy a GDP növeléséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez szükség lenne a hazai kkv-k és a mezőgazdaság mielőbbi fellendítésére, új, innovatív vállalkozások születésére, valamint a belső fogyasztás növelésére. Ezen adatok ismeretében célszerű lenne ezért az Új Széchenyi-tervet és a Széll Kálmán-tervet még inkább a versenyképesség-növelés ezen eszközeinek szolgálatába állítani.

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.