Jövőre átépülhet a Széll Kálmán tér

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedes balliberális ígérgetés és néhány dézsás fa kihelyezése után jövőre megkezdődhet a budapesti Széll Kálmán tér rendezése. A Napi Gazdaság tegnapi információi szerint a forgalmas, az ötvenes évektől egészen a múlt hónap közepéig az egykori szovjet, ma orosz főváros, Moszkva nevét viselő csomópont tervezésére kiírt közbeszerzési ötletpályázatot a Főmterv Zrt. nyerte. Hutiray Gyula (Fidesz– KDNP) főpolgármester-helyettes szerint a három pályázó közül kiválasztott céget kérik fel a tanulmányterv elkészítésére, és a tér végre hatvanas-hetvenes évekbeli arculatától is megszabadulhat. Az átépítés során elsősorban a közlekedési kapcsolatokat rendezik, a tervezésnél már a fonódó villamos lehetséges nyomvonalát is figyelembe veszik. A tanulmánytervről szeptemberben születhet döntés, ha 2012 elején megkapják az engedélyeket, a fejlesztést még jövőre megvalósítják.
Ismeretes, az Orbán-kormány az idei állami költségvetésben 3 milliárd forintot különített el a tér rendezésére, amit Horváth Csaba, az MSZP jelenlegi fővárosi frakcióvezetője 2002-ben ígért meg, akkor a II. kerület polgármestereként. Négy évvel később Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter 30 milliárd forintos beruházást vizionált, sőt 2006-os választási kampányában – amelyben édesanyja mellett Jancsó Miklós is részt vett – közjegyzői okiratban rögzítette az ígéretet. A rég várt fejlesztés a tavaly megválasztott kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlés programjának része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.