Különleges segítség meddő pároknak

Hazánkban 150-180 ezerre tehető a meddő párok száma. Segítségként sokan lombikbébiprogramban vesznek részt. A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben néhány hónapja már elérhető egy új genetikai vizsgálat, amellyel a lombikbébi-beavatkozásoknál kiszűrhetők a kromoszóma-rendellenességből adódó betegségek. Az intézet főorvosa szerint a meddőség mögött gyakran az áll, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket, és a petesejtek minősége az idő előrehaladtával folyamatosan romlik.

Vona Adrienn
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európában egyedülálló technikával segítenek Budapesten a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben azoknak a pároknak, akiknek külső beavatkozásra van szükségük a gyermekvállaláshoz. Vereczkey Attila főorvostól megtudtuk, hogy az intézményben preimplantációs genetikai diagnosztikát (PGD) végeznek, ami a preembrió (az embrió kezdeti fázisa) beágyazódás előtti genetikai vizsgálatát jelenti, microarray CGH technológiával. Ezzel a kromoszómák finomszerkezeti vizsgálatát teszi lehetővé, amely hazánkban eddig nem volt elérhető. A beavatkozást lombikbébi-beültetések előtt végzik el.
– Hazánkban minden negyedik párnak nem sikerül természetes úton gyermeket nemzenie, ami azt jelenti, hogy 150-180 ezer lehet a meddő párok száma – tájékoztatta lapunkat Vereczkey Attila. A főorvos elmondta, a kutatások szerint a századforduló óta folyamatosan csökken a férfiak megtermékenyítőképessége. A problémát súlyosbítja, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. A főorvos szerint a meddőség, illetve a gyakori vetélések leginkább a nők korával és a petesejtek genetikai állományával hozhatók öszszefüggésbe. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy az embrióban látható genetikai eltérések magas arányban az anyához köthetők.
– Ma az először szülő nők életkora a klinikán átlagosan 37 év, és nem szabad elfelejteni azt, hogy a kor előrehaladtával a teherbe esés esélye folyamatosan csökken. A petesejtek a nők szervezetében a születésüktől fogva adottak, és bár jól elrejtettek a női testben, minőségük, genetikai állományuk romlik, hiszen a sejteket folyamatosan érik káros környezeti hatások. A terhességnek teljesen más eséllyel vághat neki egy 25, egy 35 és egy 45 éves páciens – magyarázta a főorvos. Hozzátette: míg egy 25 éves nő tíz petesejtje közül nyolc genetikailag egészséges és kettő nem, addig ez az arány 35 évesen már 5-5-re változik, míg 40 éves nőknél három egészséges és hét beteg sejtet találni. A 45 éves hölgyeknél pedig csak minimális eséllyel lehet egészséges petesejtet találni.
A statisztikák is elkeserítő képet festenek, hiszen amíg a nők terhességi esélye 29-30 éves kor után drasztikusan csökken, a vetélési arány 35 éves kortól folyamatosan emelkedik. – Ha tehát egy 37 éves hölgy természetes úton próbálkozik teherbe eséssel, akkor nagy valószínűséggel hét hónapon keresztül olyan petesejteket érlel meg, amelyek genetikailag hibásak, így meg sem termékenyülnek. Ha mégis megtörténik a megtermékenyülés, akkor gyakori az is, hogy valamilyen genetikai betegség miatt a magzatot el kell vetetni. A 40 év feletti páciens esetében pedig átlagosan 5-10 lombikbébi-kezelés kell ahhoz, hogy abból egy egészséges baba születhessen – mondta Vereczkey Attila.
A főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a lombikbébiprogramban való részvételnek nincs életkor szerint meghatározott felső korhatára. Így amíg a szülő nő reprodukciós korban van (az utolsó menstruáció után még egy évig), addig lehetőség van lombikbébiprogramra.

A kezelés
A kezelés során először az embrió beágyazódás előtti genetikai vizsgálatát (PGD) végzik el. Ennek lényege, hogy a megtermékenyített preembriót a harmadik napon genetikailag megvizsgálják mintavétel útján, majd az eredmények értékelése után az ötödik napon visszaültetik. Egy pácienstől átlagban 8-12 petesejtet nyernek, amelyekből 35 éves kor alatt egyet vagy kettőt ültetnek vissza. A többi preembriót lefagyasztva tárolják. – Ha az első beültetés nem sikerül, akkor a lefagyasztott és megvizsgált sejteket újra beültetjük – magyarázta Vereczkey Attila. Hozzátette: arra is van lehetőség a klinikán, hogy ha valakinek nincs megfelelő petesejtje, petesejt-adományozás útján jöjjön létre a terhesség, bár a szabályok hazánkban szigorúak, a petesejt-donáció engedélyezett eljárás.
– A microarray CGH-PGD technológia – a kromoszómák finomszerkezeti vizsgálata – a főorvos szerint mindenképpen ajánlott olyan esetben, ahol az édesanya 37 év feletti vagy a lombikbébi-eljárás során morfológiailag nem megfelelő embriókat találtak, illetőleg ha a családban már előfordult genetikai betegség. A vizsgálat akkor is indokolt lehet, ha a páciens már három sikertelen lombikbébi-beültetésen esett át, de még nincs gyermeke, illetve férfimeddőség esetén is elősegítheti a megtermékenyülést. Vereczkey Attila felhívta a figyelmet arra, hogy ha egészséges embriót helyeznek vissza, akkor nagy eséllyel kizárható a vetélés s a kromoszóma-rendellenességek, például a Down-szindróma esélye is.

Rossz kromoszómaszám
A legújabb klinikai eredmények rámutattak, hogy a spontán, illetve lombikbébi-eljárással fogant preembriók jelentős hányada kromoszómaszámbeli eltéréseket, úgynevezett aneuploidiát mutatott. E tényezők húzódhatnak meg amögött, ha a megtermékenyülő vagy osztódni kezdő embrió a beültetés után egyszerűen elhal vagy nem tapad meg, így nem fejlődik ki belőle egészséges utód. Ezen preembriók beültetése a kezelésekkor a beágyazódás elmaradását, illetve spontán vetélést okozhat, továbbá olyan kromoszóma-rendellenességekre visszavezethető betegségek előfordulását növeli, mint például a Down-kór, az Edwards-kór vagy a Patau-szindróma.
– Technikailag lehetséges lenne az is, hogy a petesejteket előre lefagyasszuk akkor, ha az anya úgy érzi, még nincsenek meg a feltételek a gyermekvállalásra, de később kifut az időből. Így megőrizhetők lennének azok a petesejtek, amelyek nagy valószínűséggel egészséges genetikai állománnyal rendelkeznek, arra az időre, amikor a gyermekvállalás ideje optimálissá válik. A petesejtek ilyen, úgynevezett szociális okból történő fagyasztása hazánkban még nem engedélyezett eljárás – mondta a főorvos.
Tehát jogegyenlőségről ezen a téren nincs szó, hiszen míg a férfiak bármikor leadhatják a hímivarsejtjeiket egy spermabankban azzal a céllal, hogy megőrizzék későbbi saját felhasználásra, addig a nőknek erre – a jogi szabályozás hiányában – még várniuk kell.

Félmillióba is kerülhet az eljárás
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatja a klinikán végzett beavatkozásokat, így azok ára embrióvizsgálatonként 80–120 ezer forint. A beavatkozásnál felmerülő költségek végső összege a lombikbébi-eljárással együtt így akár 350-500 ezer forintra tehető.
– Tudomásom szerint ha egy páciensnek olyan eljárásra van szüksége a gyógyulásához, ami csak külföldön elérhető, akkor az OEP bizonyos esetekben azt finanszírozza a külföldi intézménynek.
Tehát ha valakinek csak PGD-vel lehet reális esélye a gyermekvállalásra, és külföldön venné igénybe az eljárást, akár több millió forintért, akkor lehetséges, hogy a magyar biztosító ezt megtérítené. A Versys Clinicsen elérhető ez a világszínvonalú technológia, sajnos egyelőre nem támogatja a biztosító – mutatott rá a problémára Vereczkey Attila. Hozzátette: jelenleg az OEP öt lombikbébi-beavatkozást finanszíroz, de ha a beültetés előtt az új technológiával megvizsgálhatnánk az embriókat, akkor csökkenhetne a sikertelen beültetések száma, csökkenne a vetélések száma, csökkenne a pácienseket érő fölösleges fizikai és lelki megterhelés nagysága és a felmerülő költsége összege is. A főorvos felhívta lapunk figyelmét arra, hogy a klinika keresi a kapcsolatot más lombikbébi-intézményekkel, hogy ez az új eljárás minden meddő pár számára elérhető lehessen.
Lapunk az (OEP) sajtóirodájától megtudta, hogy az említett PGD microarray CGH eljárással kapcsolatos befogadási kérelem nem érkezett a biztosítóhoz. Válaszukban kitértek arra is, hogy noha a befogadási kérelmet nekik kell benyújtani, nem ők, hanem a nemzeti erőforrás miniszter dönt arról, hogy egy-egy új eljárás a közfinanszírozott ellátások közé kerül-e.

Nem adtak rá pénzt
A PGD-eljárás külföldi intézetnél történő finanszírozásával kapcsolatban az OEP kifejtette: a biztosító kizárólag indokolt esetben nyújthat támogatást gyógykezelések külföldön való igénybevételéhez. Kiemelték, hogy a szakmai indokoltságról a betegség szempontjából szakmailag illetékes országos intézet dönthet. A külföldi gyógykezelés finanszírozásának feltétele tehát az, hogy az országos intézet támogató javaslatot adjon ki, továbbá hogy a gyógykezelést végző külföldi gyógyintézet nyilatkozzon arról, fogadja a beteget és vállalja annak kezelését. Hangsúlyozták azt is, hogy az elmúlt években az eljárás elvégzésére nem érkezett kérelem az egészségbiztosítóhoz, így ilyen eljárást az OEP külföldön nem finanszírozott – szögezték le.

Miért nem sikerül?
A meddőségnek Vereczkey Attila főorvos szerint számos oka lehet, de a leggyakrabban a civilizációs ártalmakkal függenek össze. Ezért a fejlett országokban, így Európában, Japánban, Észak-Amerikában jelent nagyobb gondot. – A szakirodalom szerint meddőségről akkor beszélünk, ha a pár aktív nemi életet él, nem védekezik és egyévi próbálkozás után sem történik teherbe esés – mondta lapunknak a főorvos.
Meddőséget okozhatnak a szexuális úton terjedő betegségek is, például a chlamydia, gonorrhea is. – Sajnos ma a tinédzserek egyre fiatalabb korban kezdenek el szexuális életet élni és emellett nem tartják „trendinek” a védekezést. Így több fiatal felnőtt is azzal szembesül, hogy mire kellően érett lenne a gyermekvállalásra, addigra a petevezetékek elzáródtak, és más komoly gondok is jelentkeznek – magyarázta Vereczkey Attila. A főorvos rámutatott arra is, hogy a meddő nők nagy részénél az endometriózis okoz problémát. Ennek a betegségnek számos típusa van, sok esetben az úgynevezett csokoládéciszta, vagy a betegség következtében létrejövő gyulladásos elváltozások okozzák a meddőséget. A teherbe esést emellett hormonális elváltozások és a gyermektelenséggel járó pszichés problémák is nehezíthetik.
– Intézetünk szakmai koncepciója az, hogy nem mindenkinek csak a lombikbébi- program a megoldás. Van, akinél az endoszkópos sebészeti műtét, van, akinél a pajzsmirigy működését vizsgáló endokrinológus, a férfi megtermékenyítőképességét vizsgáló andrológus, belgyógyász, míg másnál a pszichológus tud segíteni – tette hozzá Vereczkey Attila.
A meddőségi kivizsgálás a klinikán szigorú protokoll alapján történik. A férfiaknál megnézik a spermiumok számát, mozgását. A nőknél hormonvizsgálatot végeznek, amelynek része a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy vizsgálata is. A nőgyógyászati vizsgálaton a nemi úton terjedő betegségek mellett megnézik a petevezetékek állapotát is.
A meddőségi kezeléseknek két jelentősebb szövődménye lehet. Az egyik a túlstimulációs szindróma, amikor a szervezet a gyógyszerek hatására az elvártnál fokozottabban reagál, illetve az ikerterhesség. Ez utóbbi arányát azonban az összes lombikközpontban igyekeznek csökkenteni. Az ikerterhességeknél ugyanis gyakoribb a koraszülés, a császármetszés és az egyéb szövődmények előfordulása. Ezért a Versys Clinicsen 35 éves kor alatt azt javasolják, hogy csak egy embriót helyezzenek az anyaméhbe, különösen akkor, ha megtörtént az embriók beültetés előtti genetikai vizsgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.