Ma folytatódik a Hunvald-per

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunvald György volt MSZP-s polgármester szabadlábon, Gál György korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök pedig rendőri kísérettel, de rabszíj nélkül érkezhet az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy ma reggel folytatódó tárgyalására a Fővárosi Bíróságra. A fővádlottak megszüntetett előzetes letartóztatásáról csak később, tizenhárom társuk – az ügyben szereplő strómanok – elévülés miatt megszüntetett vádpontjai ügyében már holnap dönt a Fővárosi Ítélőtábla.
Az április 7-én kezdődött büntetőpert vezető bíró, Vincze Piroska első tárgyalási napon bejelentett végzése szerint 25 vádlottból egyelőre 16 maradt, négy vádlott esetében pedig jelentősen csökkent a vádpontok száma. A Központi Nyomozó Főügyészség az összes vádlott elmarasztalását kérte a 2003-tól kezdődő bűncselekmények miatt. A vádirat szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel és egyéb bűncselekményekkel több mint 600 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak. Az ügyészség fellebbezésében kiemelte: a 2006-os elévülési határidőt az ugyanabban az évben elrendelt nyomozás megszakította. Eddig Gál György első-, Hunvald György másodrendű vádlottat, illetve egykori szabad demokrata képviselőtársukat, Kardos Pétert, a VII. kerület pénzügyi bizottsága volt elnökét, harmadrendű vádlottat hallgatta meg a bíróság. Utóbbi részben beismerte bűnösségét abban az ügyben, amikor egyik barátjának fiktív megbízást kért és kapott a volt MSZP-s polgármestertől. A jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Hunvald és a házi őrizetben lévő Gál mindvégig tagadta, hogy bűncselekményeket követtek el az önkormányzati ingatlanok eladásakor, sőt azt hangoztatták, hogy ők „hasznot hajtottak”. A vád szerint a 17 eladott épület közül ténylegesen kilenc esetben jött létre az ügylet: hét épület adásvételénél bizonyítható a vagyoni hátrány, míg nyolc alkalommal több mint 1,7 milliárd forintos károkozást kíséreltek meg.
A mai tárgyaláson a negyedrendű vádlott, Kormos Lajos értékbecslő tehet vallomást vagy válaszolhat a bíróság kérdéseire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.