Rájuk szólt a házmester

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van valami megejtően emberi abban, ahogyan a parlamenti képviselők múlatják az idejüket az üléseken. A tévében is látható, amint az üldögélésben megfáradt honatyák, honanyák oldottan beszélgetnek, keservesen nézegetik az órájukat, az érdeklődőbbek neteznek, újságot lapoznak; egyik-másik olykor felnéz, láthatóan zavarja a kihangosított felszólaló.
A megfonnyadt szocialista frakció háza táján a legoldottabb a hangulat, jó múltkor például a szemgyulladását maga kezelő Vadai Ágnest mutatták, amint – képviselőtársa lángszavú interpellációja közepette – éppen pipettával csepegtetett a látószervébe nagy igyekezettel. Mások rendszeresen az ülésteremben költik el a kinti ABC-ben vett uzsonnájukat (töpörtyű, disznósajt, abált szalonna, miegyéb), jó ízűeket kortyolnak hozzá, előkerül bugylibicska, kockás kisabrosz – megadják a módját. Vidéki kollégák talán a hazai fütyülősből is hoznak laposüveggel, némelyikük felszólalásában érezhető is kisebb mássalhangzó-torlódás.
Volt is sértődöttség minap, amikor a plenáris ülést vezető házelnök leszólt az MSZP-frakciónak: ha lehetne, függesszék már fel a menzázást, mindennek van határa. A legjobban a pogácsás Szűcs Erikát döbbentette meg Kövér László felszólítása, a kávézásnak már neki sem kezdett…
Az országházi lazaság persze nem minden előzmény nélküli. A Horn-kormányzat idején például ide, a Tisztelt Házba jártak dolgukat végezni az erre masírozó rendőrök – volt is nagy fejtörés a házszabály-alkalmazóknál. Nemrég a jobbikos Zagyva György Gyula viselkedése tért el az átlagétól, ő meg ismeretlen okból egyenesen egy szablyával érkezett a Házba. Mások csupán zagyva gondolatokat hoznak magukkal. Megint mások be sem jönnek. Vagy bejönnek, de minek?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.