Taszárt is áron alul adták el?

Kolber István volt szocialista miniszterelnöki megbízott büntetőjogi felelőssége is felvetődik a taszári légibázis áron aluli értékesítése miatt. Budai Gyula vizsgálata szerint az ingatlan egyik része „irányított pályáztatással” került egy kaposvári MSZP-s politikus cégéhez.

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte a taszári volt katonai bázis eladásának vizsgálatát Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki a kaposvári önkormányzat felkérésére vette górcső alá a légibázis privatizációját. A lapunk birtokába került vizsgálati jelentés szerint a 2005-ig az amerikai haderő által használt ingatlanegyüttest a becsültnél alacsonyabb áron adták el, ezért az ügyben felvetődik a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja Kolber István (MSZP) akkori miniszterelnöki megbízott, illetve a vagyonkezelő illetékeseinek vonatkozásában.
A jelentés rámutat: a nagyobbik, repülőtéri ingatlanrészt 2,066 milliárd forintra, az Orci településen lévő, különválasztott területet pedig 70 millió forintra értékeltette 2008-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az első pályázaton a 70 milliót érő ingatlanért a kaposvári közgyűlés MSZP-s képviselőjének, Polyák Józsefnek a cége, a Kapos Busz 64 milliót ajánlott.

*

Ezután az MNV „aktualizáltatta” az értékbecslést, és „csodák csodájára” az új becslés szerint már csak 64 milliót ért a terület – éppen annyit, amennyit az MSZP-s politikus cége ajánlott. Így erre hivatkozva az Orcin lévő ingatlant eladta a vagyonkezelő.
Budai Gyula szerint az eladás célzottan a Kapos Busz érdekeit szolgálta, és „a feltételek kidolgozásától kezdve irányított jellegű volt”. Hogy Kolber Istvánnak milyen szerepe volt mindebben, azt Budai Gyula szerint a rendelkezésére álló információk alapján nem lehetett tisztázni. Mindenesetre a területen a beígért 4-5 milliárdos fejlesztésből eddig semmi sem valósult meg – hangsúlyozta a kormánybiztos.
A nagyobbik, repülőtéri ingatlanra kiírt pályázatot az Ugarde Kft. nyerte meg. A kormánybiztos vizsgálata szerint ennek az a szépséghibája, hogy egy korábbi eljárásban ugyanennek a cégnek ugyanezt az ajánlatát – amely a becsültnél 50 millióval alacsonyabb összeget tartalmazott – még előnytelennek minősítették, az újabb pályázaton viszont már elfogadták. Budai rámutatott: mivel a vételárat a vevő nem fizette meg határidőre, a szerződéskötés végül meghiúsult. Ugyanakkor az Ugarde Kft. polgári pert indított az állam ellen, ami megnehezíti a repülőtér hasznosítását, ráadásul eközben a romló állapotú létesítmények értéke is csökken.
Budai Gyula a jelentését elküldte Szita Károly (Fidesz) kaposvári polgármesternek, aki dönthet arról, jogi útra tereli-e az ügyet. A kormánybiztos emlékeztetett: Szita Károly 2006-ban és 2007-ben is levélben kérte Kolber Istvántól, hogy ha a kormány nem tud dönteni a hasznosításról, az ingatlanokat adják át térítésmentesen a kaposvári önkormányzatnak, amely cserébe egymilliárdos beruházást garantál – azonban a Gyurcsány-kormány ezt a javaslatot elvetette.
Budai Gyula sovány eredményre jutott, még egyszer szeretném elmondani: a taszári pályázat kiírása és a döntés nem a miniszterelnöki megbízott kompetenciája volt, hanem a vagyontanácsé – mondta kérdésünkre Kolber István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.