Újabb gyanú Wieszt-ügyben

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nemcsak vesztegetés, hanem befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt zajlik büntetőeljárás a több mint egy éve indult újbudai vesztegetési ügyben – mondta el lapunknak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupcióellenes osztályát vezető ügyész. Wieszt Jánost, a volt XI. kerületi és fővárosi MSZP-s önkormányzati képviselőt fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanújával tavaly júniusban vették őrizetbe, és novemberig előzetes letartóztatásban volt. Akkor a Fővárosi Bíróság házi őrizetbe helyezte, és az ellene elrendelt kényszerintézkedést a hetekben ismét meghoszszabbították.
A kerületi és a fővárosi szocialista frakciókból csak a helyhatósági voksolásra készülő pártja nyomására távozott, mandátumait „függetlenként” egészen a tavaly október 3-i önkormányzati választásig megőrző politikus a gyanú szerint több mint kétmillió forint kenőpénzt tett zsebre egy újbudai üzlethelyiség értékesítéséért, és a büntetőeljárás bizonyítékai ezt tovább erősítették. Az újbudai Fidesz által egy éve nyilvánosságra hozott videó szerint Wieszt 2,2 millió forintot vett át egy vállalkozótól, aki ezért megvásárolhatta bérleményét. A büntetőeljárás adatai szerint arra is bizonyítékot találtak, hogy Wieszt az egyik tanút megpróbálta befolyásolni a bűncselekmény feltárásának megakadályozásában. Az előzetes letartóztatásból végül azért engedték ki, mert a bíróság jogerős határozata szerint az eljárás meghiúsításának veszélye már nem olyan fokú, hogy fenntartsák a legszigorúbb kényszerintézkedést. A hatóságok eredetileg már 2010-ben lezárták volna a nyomozást és a vádelőkészítést.
Fazekas Géza lapunknak kifejtette: a törvényi változások miatt a korrupcióellenes osztály létrehozásával minden olyan eljárás a KNYF-hez kerül, amelyben a gyanú szerinti bűncselekmények idején a gyanúsított elkövető önkormányzati képviselő volt vagy vezető beosztást viselt a közigazgatásban. – A vesztegetési ügy kibővülésével nőtt a gyanúsítottak száma is, a nyomozás tovább tart – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.