Vallott az értékbecslő

Nem készítettem hamis értékbecsléseket, de azokra lényegében szükség sem volt az eladásra szánt ingatlanok vételárának meghatározásánál – hangoztatta az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy negyedrendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon. Az értékbecslőt a kedden folytatódott per tárgyalási napjának végén megzavarták a bíró kérdései. Ma a bíróságon jogerős döntés várható a megszüntetett eljárások miatt eddig kiesett kilenc további vádlott ügyében.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit kellett hogyhívjákolni? A vádlottak meghallgatása után arra is válaszolok, hogy mit és hogyan kellett volna elsikálnia Zoltai Gusztávnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójának – mondta tegnap a Hír TV-nek interjút ígérő Hunvald György. Hozzáfűzte: szerinte nem ez a lényeges kérdés, ám arról, hogy akkor mi lenne az, a jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló volt szocialista nem beszélt. Mint arról a tavaly novemberi vádemelést követően lapunk beszámolt, a nyomozás során lehallgatott telefonbeszélgetések egyikét Hunvald Zoltaival folytatta. A volt polgármester panaszkodott az ügyészség nyomozására, Zoltai segítséget ígért, kifejezése szerint az ügyészségen kellene az ügyet hogyhívjákolni. A Mazsihisz ügyvezetőjét a botrány kipattanása után a vallási szervezet tagjai közül többen is lemondásra szólították fel, ehhez képest a vezetőt idén májusban újraválasztották.


Kormos Lajos értékbecslő a vád szerinti bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségének elkövetésével a VII. kerületi önkormányzatnak közel 600 millió forintos kárt okozott, és további 1,7 milliárdos károkozást kísérelt meg ingatlanok áron aluli értékbecslésével. A bíróság felhívta a vádlott figyelmét, hogy vegye komolyan a vallomását, amely több ponton is eltért a gyanúsítotti kihallgatásán elmondottaktól. Az értékbecslőt megzavarták a bírói kérdések, olyan alapvető felvetésekre nem tudott válaszolni, hogy mi állt az általa vezetett értékbecslő iroda, a Complan Stúdió Kft. és az önkormányzat, illetve az erzsébetvárosi vagyonkezelővel kötött keretszerződésben. Arra egyáltalán nem tudott felelni, hogy miért találkozott tízszer-hússzor az elsőrendű vádlottal, Gál Györggyel, amikor a volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök korábban azt mondta, hogy nem érdekelte az értékbecslés, mert ő vakon megbízott a hivatalban. – Gál Györgyöt elsősorban az értékbecslés gyakorlati oldala érdekelte – hangoztatta Kormos Lajos, aki élőbeszéd helyett felolvasást tartott, sorra véve a vádirat szerinti ingatlanokat. Azt mindannyiszor elmondta, hogy Gál, de Hunvald György másodrendű vádlott, volt MSZP-s polgármester sem adott neki utasítást, Nagy György vállalkozót, a per koronatanúját pedig hazugnak nevezte. Az értékbecslő rendre azt ismételgette, hogy az ügyészség téved, nem készített hamis értékbecslést, sőt az ő adatainál még magasabb vételáron keltek el az ingatlanok.
Arra a bírói kérdésre, hogy mi alapján állapította meg az eladásra szánt ingatlanok értékét, azt mondta, kidolgozott egy számítógépes programot. – Beütöttem az adatokat, és a gép már ki is dobta az értékbecslést – magyarázta. Ugyanakkor hozzátette: az épületek statikai és műszaki állapotát szemrevételezéssel és feltételezéssel állapította meg. A negyedrendű vádlott végül közölte: írásban fog válaszolni a bíróság kérdéseire, „nehogy félreérthetők legyenek válaszai”. A per holnap az írásos válasz felolvasásával folytatódik, de ma a Fővárosi Ítélőtáblán az is eldől, hogy mi lesz az első fokon – elévülésre hivatkozva – megszüntetett eljárások sorsa. Ha a fellebbező Központi Nyomozó Főügyészségnek adnak igazat, akkor kilenc strómannal ismét kiegészül a vádlottak sora. A vádhatóság Gál és Hunvald, valamint 23 társuk elmarasztalását kérte a 2003-tól kezdődő bűncselekmények, az ingatlaneladási ügyeken túl fiktív szerződések, barátok, szeretők, rokonok kedvezményes lakáshoz juttatása, közpénzekből kifizetett telefonszámlák miatt. A két fővádlott megszüntetett előzetes letartóztatása ügyében később dönt a táblabíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.