Vásároljunk hazai zöldséget!

Hírösszefoglaló
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal elrendelte tegnap a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését a vidékfejlesztési miniszter. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a német illetékesek közölték: Spanyolországból importált uborka okozta a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó, halálos áldozatokat is követelő járványt Németországban. A spanyolok ezt a feltételezést visszautasították. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közben az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amelyik a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot
– Magyarországon gyakorlatilag csak magyar termesztésű kígyóuborka kapható a piacokon – mondta Mártonffy Béla az MTI-nek. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint miután hazánkban már megjelent a magyar kígyóuborka, az import lényegében eltűnt a piacról. Hangsúlyozta, hogy a magyar termelésű uborkánál nincs semmiféle fertőzésveszély. A szakember a vásárlóknak azt ajánlja, hogy a magyar termékeket keressék a boltokban és a piacokon, mivel ezek garantáltan biztonságosak, illetve azt, hogy a gyümölcsöket és a különböző zöldségféléket alaposan mossák meg.
A coli bélbaktérium egyik válfaja által kiváltott véres hasmenéssel járó fertőzés Észak-Németországban tört ki, és a gyanú szerint annak forrása valamelyik zöldség vagy gyümölcs lehetett. A betegek száma tegnapig meghaladta a nyolcszázat, heten meghaltak, az életveszélyben lévő fertőzöttek száma pedig a becslések szerint elérheti a 200 főt. Már Nagy-Britanniából, Svédországból, Dániából és Hollandiából is jeleztek fertőzéseket. A beszámolók szerint a fertőzöttek szinte kizárólag Németországban járt turisták voltak.
Tegnapi sajtóhírek szerint a „vétkes” uborka a spanyolországi Málaga és Almíra tartomány két biogazdaságából származik. A málagai termelők szövetsége szerint az uborka útközben vagy Hamburgban fertőződött meg. Ennek ellenére tegnap a spanyol hatóságok ideiglenesen bezártak két üzemet az említett tartományokban, mert azt feltételezik, ezekből származik a fertőzött uborka. A hamburgi higiéniai intézet csütörtökön közölte, hogy megtalálták a járvány kórokozóját. Cornelia Prüfer-Storcks tartományi egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a colibaktérium egyik válfaja, az EHEC-baktérium nyomára bukkantak négy megvizsgált kígyóuborkán. Ezek közül három Spanyolországból származott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.