Világjáték a gázgyárban?

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a Fővárosi Közgyűlésben májusban megszavazott 2017-es Budapest–Gödöllő világjátékok egyik helyszíne is lehet az egykori óbudai gázgyár ma még súlyosan mérgező vegyületekkel, közöttük ciánnal, benzollal és arzénnal szennyezett területe – tudta meg lapunk az eredetileg kulturális célú hasznosításra szánt ingatlanról.
A nagyszabású, olimpiai sportágakon kívüli versenyeknek helyet adó, hat év múlva tervezett nemzetközi rendezvény tervében ez a terület még nem szerepel, és érdeklődésünkre egyelőre a Főpolgármesteri Hivatal és a III. kerületi önkormányzat sem kívánt nyilatkozni. Információnk szerint azonban a Budapest Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő (BVVV) Zrt. azért készít elő a terület rendezésére új koncepciót, mert a gázgyár az egyik helyszíne lehet a nemzetközi rendezvénynek. Ebben pontosan meghatározzák a kármentesítésért felelős Főgáz Zrt.-nek, hogy mekkora területet kell megtisztítani a szennyeződésektől.
Mint ismert, két évvel ezelőtt Bús Balázs (Fidesz–KDNP), Óbuda–Békásmegyer polgármestere jelentette be, hogy a ciánszennyezés már a Dunát is elérte, a mentesítésre adott határidő pedig lejárt. Akkor az illetékes hatóságok egymásra mutogattak, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pedig leszögezte: nem baj, ha a szennyezett csurgalékvíz beszivárog a folyóba. Még 2009 második felében a BVVV Zrt. azt közölte, hogy húszezer tonna szennyezett talajt szállíttattak el az óbudai gázgyár területéről az aszódi veszélyeshulladék-lerakóba.
Emlékezetes, a nyolcvan százalékban fővárosi, húsz százalékban pedig magántulajdonú cég 2006-os megalakításakor több fővárosi képviselő korrupció és csalás alapos gyanúját is felvetette. Az előző ciklusban ígért kulturális fejlesztéseket válság miatt vetették el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.