Alstom-ügy: júliusra megoldják?

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon közel kerültünk a megoldáshoz a metrókocsik ügyében – jelentette ki tegnap a francia Alstom cég delegációjával folytatott, többórás tárgyalás után Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester szerint az egyeztetés hosszú hónapok után rendkívül konstruktív volt. Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója közölte: néhány hét múlva folytatódnak a megbeszélések, amelyekre Budapest vezetőjétől újabb meghívást kapott. Azt végül egyik fél sem közölte, hogy tegnap miben állapodtak meg. A francia cégvezető utalt arra, hogy következő látogatásán lezárhatják a tárgyalást.
A megegyezés érdekében Tarlós István hetekkel ezelőtt lapunknak jelentette be: ad még egy esélyt a francia társaságnak. Mint azóta kiderült, a felmondott szerződés bankgarancia-lehívása ügyében Versailles-ban jogerősen a BKV javára döntött a bíróság. A budapesti közlekedési cég így a múlt héten teljes egészében hozzájutott az előlegként teljesítés nélkül kifizetett 30 milliárd forinthoz. A 2006-ban kötött ügylet alapján 22 járműnek már három éve futnia kellett volna a 2-es vonalon, és a 4-es metróra szánt 15 automata kocsit is gyártani kellett volna. A BKV azok után mondta fel a szerződést, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerősen is elutasította a 2-es vonalra szánt metrókocsik típusengedélyét fékhibák és más súlyos biztonsági hiányosságok miatt.
Az eredeti szerződést öt évvel ezelőtt Aba Botond, a BKV akkori vezérigazgatója mellett Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is aláírta. Hűtlen kezelés megalapozott gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat eljárást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.