Aranykincsek, koncertek, múmiabál

Ma este hat órától szombaton hajnali három óráig újra megrendezik a Múzeumok éjszakáját. Budapesten több mint száz múzeum, galéria, kulturális és oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, s bár vidéken múlt szombaton volt az esemény, néhány vidéki múzeum is ma ünnepel.

P. Szabó Ernő
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Múzeumok éjszakáját, azt a gazdag művészeti-kulturális-szórakoztató eseménysorozatot, amely a nyári napfordulóhoz, illetve az év leghosszabb éjszakájához, a Szent Iván-éjhez kötődik. A rendezvény népszerűségére jellemző, hogy tavaly már országszerte mintegy 450 ezer látogatója volt a programoknak, amelyek szervezéséből az állami, illetve a helyi, önkormányzati fenntartású múzeumok mellett egyre jobban kiveszik a részüket a galériák, könyvtárak, művelődési házak, oktatási intézmények, emlékhelyek, éttermek, kávéházak is. A programban részt vevők sorát ábécérendben az Ability Park indítja, és az Ybl-villa zárja be. Az előbbiben olyan helyzeteket próbálhatnak ki az érdeklődők, amilyenek fogyatékkal élő polgártársaink életét meghatározzák, az utóbbi helyszínen a főváros egyik legszebb XIX. századi villájában gyönyörködhetnek, amelynek tervezését Hild József kezdte el a tulajdonos Rósa Antalnak, és Ybl Miklós fejezte be. Ybl Ervin, a Budapesti Hírlap képzőművészeti rovatvezetője a pesti Vigadó után a főváros legszebb romantikus épületének nevezte a villát, amely ma ismét a régi szépségében tündököl.
A legtöbb érdeklődőt nyilván a nagy múzeumok gazdag programja vonzza majd. Például a Szépművészeti Múzeumé, amely „Sose halunk meg…” címmel múmiabált rendez, a Magyar Nemzeti Galériáé, ahol a programok elsősorban a Krisztus-trilógiához és a Markó-kiállításhoz kapcsolódnak, vagy éppen a Magyar Nemzeti Múzeumé, ahol több időszaki tárlat, közöttük az őszi André Kertész-bemutatót előkészítő Párizs Kertész nélkül című kiállítás látható. A Műcsarnok Borremans-kiállításához Tóth Viktor szaxofonos tárlatvezetése kötődik majd, s bemutatják a Forte Társulat öt egyfelvonásosát Sáry László Öt tétel a Tánczene sorozathoz című művének alapján. A szomszédos városligeti tavon jazz-zenével kísért éjszakai csónakázáson szemlélhetik a látogatók a vízi szoborkiállítást, a Terror Házában rendhagyó történelemórákon vehetnek részt, a Bélyegmúzeumban egy kevéssé ismert kortárs művészeti irányzattal, a mail arttal ismerkedhetnek az érdeklődők. A vidéki programok egyik legérdekesbbikét a szegedi Móra Ferenc Múzeum kínálja, amely egyetlen éjszakára megnyitja egyedülálló értékeket, aranykincseket őrző trezorját.
Ahogyan korábban, az összes rendezvényre belépőül szolgáló karszalagot megvásárlók ingyenesen használhatják a különböző helyszíneket összekötő buszokat és az együttműködő partner BKV öszszes járművét, akik pedig vidékről érkeznek, ötvenszázalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a vonatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.