Csak Galambost vitték el

Előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Ítélőtábla Galambos Lajost, a polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított korábbi főigazgatóját. A tábla jogerős döntése alapján a bűnpártolással gyanúsított Laborc Sándor és a felbujtás gyanújával kihallgatott Szilvásy György volt titokminiszter szabadlábon védekezhet.

Swendt Pál
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyaralójából vitték el tegnap délelőtt a rendőrök Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, akit a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett. Galambost a Nagy Ignác utcai fogdába szállították, de az egyelőre egy hónapban megállapított előzetes letartóztatását a nyugdíjas tábornok várhatóan a katonai ügyészség szomszédságában lévő, Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetben tölti majd. Előzetesben marad az eljárás negyedik gyanúsítottja, Püski László, az orosz érdekeltségűként azonosított Zömök Kft. biztonságtechnikai cég társtulajdonosa, akit két hete, a kihallgatását követően vettek őrizetbe. Az esetleges hosszabbításról – ha a nyomozó hatóság ezt indítványozza majd – az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság katonai tanácsa legkésőbb augusztus 14-én határoz. A táblabíróság döntésének indoklása – tekintettel az államtitkot képező eljárásra – minősített adat, ezért azt az érintettek és védőik a bíróság épületében tekinthetik meg.
Értesüléseink szerint a nyomozó hatóság Laborc Sándorral szemben a házi őrizet, Galambos és Szilvásy esetében azonban az előzetes letartóztatás elrendelését indítványozta.


*

A másodfokú bíróság Laborc és Szilvásy esetében úgy találta, hogy a kényszerintézkedés elrendelésének nem állnak fenn a feltételei, ezért Galambos hivatali utódja és a Gyurcsány-kormány titokminisztere otthonában maradhatott.
Az előzetes időtartamát a bíróság többször is hosszabbíthatja, fél év elteltével azonban már nemcsak az iratok és az ügyészségi indítvány alapján, hanem a gyanúsítottat is meghallgatva dönt a tanács. A volt főigazgató és Püski szabadlábra helyezését, illetve a kényszerintézkedés enyhítését védője bármikor kezdeményezheti.
Ismeretes: a Galambos Lajosnál június 28-án tartott házkutatás, illetve a tábornok őrizetbe- vétele után három nappal kémkedésre történt felbujtás gyanújával a katonai ügyészség őrizetbe vette Szilvásy Györgyöt, július 1-jén pedig Galambos hivatali utódját, a bűnpártolással meggyanúsított Laborc Sándort. A nyomozó hatóság mindhármuk, illetve Püski László előzetes letartóztatását is kezdeményezte, azonban ezt az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság csak az utóbbi gyanúsított esetében tartotta megalapozottnak.
Az ügy hátteréről a Heti Válasz tegnap megjelent száma közölt összeállítást, amelyben az a feltételezés is szerepel, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati kara a Zömök Kft. stábjával akarta kiszűretni az NBH-ba beépült „fideszeseket”, és a cég a szolgálatok személyi adatai mellett más állami információkhoz is hozzáfért. A lap a Zömök-stábot már a Püski meggyanúsításával járó Eclipse-nyomozás tavalyi indulásakor orosz kötődései miatt nemzetbiztonsági kockázatként azonosította.
Forrásaik szerint Püski hosszú évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel, köztük a Medgyessy Péter volt kormányfő által kinevezett Galambossal. A céget – szakmai skandalumként – a főigazgató 2007-ben külsős humánerő-átvilágítónak vitte az NBH-hoz, ahol a lap szerint az volt a feladatuk, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrjék ki, milyen útvonalon szivároghatnak titkosszolgálati információk a Fideszhez.
Püski kémgyanús kft.-je dolgozott a belügyi és a honvédelmi tárcának, a jegybanknak, a kancelláriának, az akkoriban a vezető állami tisztségviselők biztonságáért, valamint a hazai külképviseletek védelméért is felelős Köztársasági Őrezrednek és a rendőrségnek. A céget a Budapest Airport 2004-ben a repülőtér kerítésvédelmi rendszerének karbantartásával is megbízta, majd a Zömök munkatársai a ferihegyi biztonsági őrség különlegesen védett szobájában, a legérzékenyebb információk közelében társbérlőként kaptak helyet – közölte a Heti Válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.