Elhúzódhat a mentesítés Óbudán

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősz előtt várhatóan nem derülhet ki, mi épülhet a jövőben az egykori óbudai gázgyár helyén, miközben az illetékes környezetvédelmi hatóság legújabb határideje a kármentesítés műszaki tervének beadására augusztus végén lejár – tudta meg lapunk városházi forrásokból. A tervet a Főgáz Zrt.-nek kell elkészítenie a talaj és a talajvíz megtisztítására. A kármentesítés teljes összege csaknem 5,8 milliárd forint, amelyre ugyan a közszolgáltatónál megvan a fedezet, mégis kétséges, hogy mikor kezdődnek a munkálatok. A szakemberek szerint nem mindegy, hogy mi épül itt a jövőben, milyen mélyre kell leásni, mekkora a megtisztítandó talaj. A területet 1911 és 1984 között folyamatosan mérgezték a gázgyártás melléktermékével. Néhány éve nagy felháborodást keltett Óbudán, hogy a Duna alacsony vízállásánál, rákkeltő, cianidos anyagok szivároghatnak a folyóba. A Főgáz az évekkel ezelőtt vett minták alapján próbálta megnyugtatni a lakosságot, hogy a szennyezés csekély mértékű. Környezetvédők szerint viszont akár kártérítési perek is indulhatnak a legalább hat évig tartó mentesítés további elhúzódása miatt. A városháza dokumentumai szerint a fővárost az első, 2002-ben lejárt határidő óta el nem végzett kármentesítés miatt – a szennyeződés kiterjedése, koncentrálása, a bonyolultabb technológia, a nagyobb mennyiség és az inflációs hatás miatt – már eddig is sokmilliárdos kár érhette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.