Ezermilliárd állampapírokban

Mostanra visszatért a magyar állampapírokba az a mennyiségű külföldi tőke, amely a válságkor fejvesztve távozott tőlünk. A külső befektetők mohó vásárlása a bizalmat jelzi a gazdaság iránt, azonban nem túl szerencsés, hogy ilyen nagy mértékű a függés a határon kívülről érkező pénzektől.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év elejétől ezermilliárd forinttal nőtt a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok értéke. A legfrissebb adatok szerint 3680 milliárd forintnyi hazai kötvényt tartanak maguknál a külső befektetők, s ezzel visszaálltunk a válság előtti szintre. A jó hír ebben az, hogy erős a bizalom a magyar gazdaság iránt, s ez vásárlásra készteti a tőketulajdonosokat.
Fordulat az ügyben tavaly őszszel következett be, azt követően, hogy a kormány bejelentette a három százalék alatti hiánycélt, majd nem sokkal később a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram tovább erősítette a pozitív hangulatot. Az érdeklődésnek azonban megvannak az árnyoldalai is, a külföldiek súlyának a növekedése a büdzsé finanszírozásában külső eladósodottságot jelez. Hozzávetőleg az állampapírok 30 százaléka van a külföldi befektetők kezében, ami versenytársainkhoz viszonyítva igen magas. A külső adósság nagysága tekintetében a feltörekvő országok között a top tízben vagyunk; ez az, ami sérülékennyé teszi az országot.


*

A magyar gazdaság állapota alapján már lehetne csökkenteni a kamatot, a külföldiek túlsúlya azonban ezt akadályozza – jegyezte meg a Magyar Nemzet kérdésére Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Mint mondta, Csehországban azért tartható 0,75 százalékon a kamat (Magyarországon ez 6 százalék), mert szigorú költségvetési politikát folytattak, és nem halmoztak fel külső adósságot.
Ha a külföldi szereplők alacsonynak ítélik meg egy ország kamatját, nem vesznek annak állampapírjaiból, vagy eladják meglévő készletüket. Ez – ha az adott ország, mint például Magyarország is – rá van szorulva a forrásaikra – pénzügyi válsághelyzetet képes okozni. Kívánatosabb lenne tehát, ha a magyar állampapírok vásárlói között nagyobb súlyban volnának jelen a hazai szereplők, azok ugyanis stabilabb befektetőknek számítanak.
Ezzel csökkenthető lenne annak az esélye, ami 2008-ban a válság alatt bekövetkezett, amikor a külföldiek hirtelen elhagyták a magyar állampapírpiacot, és ezzel – mivel a költségvetést finanszírozni kellett – az IMF karjaiba taszították az országot. Barcza szerint kevés az esélye annak, hogy ez a forgatókönyv megismétlődjék, ugyanis a befektetők elégedettek a kormány terveivel és – ha a kivitelezés is megvalósul – semmi okuk a pánikszerű távozásra. Mégis jobb lenne óvatosabbnak lenni, s az állam finanszírozásában növelni a magyar lakosság súlyát, amely jelenleg igen csekély mértékben vásárol állampapírokat.
Ha egyelőre nem is kell tartani a külföldi befektetők újabb pánikszerű távozásától, a héten már megjelentek olyan hírek, amelyek a magyar termékek iránti étvágyat próbálják rontani. A Bank of America Merrill Lynch elemzői azt állították, hogy a magyar adósságcsökkentés lassúbb lesz a vártnál, a JP Morgan pedig egyenesen azt javasolta befektetőinek, hogy mérsékeljék magyarországi vásárlásaikat. Ez utóbbi bankcsoport tegnap tett közzé egy elemzést arról, hogy élénkült az idei első fél évben a külföldi tőkebeáramlás a felzárkózó térség, ezen belül Magyarország adósságpiacaira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.