Fejlesztési pénzek után nyomoznak

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet néhány 2007-es szerződése miatt, amelyek kapcsán Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést – tudtuk meg a BRFK sajtóosztályán. Közölték: az eljárás egyelőre ismeretlen elkövető ellen folyik.
A kormánybiztos azért fordult a nyomozó hatósághoz, mert vizsgálata szerint olyan munkákért fizetett ki 14,2 millió forintot az akkor még MSZP-s vezetésű vidékfejlesztési intézet, amelyek elvégzésére nincs bizonyíték. A szóban forgó három megállapodást a Conpab Kft.-vel kötötték „helyszín és technikai háttér biztosítására”. Az állami szerv vezetője akkor Neupor Zsolt volt, aki az MSZP győri elnöke is egyúttal.
Budai Gyula szerint az elvégzett munkáról semmilyen irat nem áll rendelkezésre, és erre vonatkozóan a teljesítési igazolások sem tartalmaznak érdemi információt, mert azokból nem lehet az elvégzett szolgáltatásokra következtetni. A kormánybiztos úgy vélte: az is gyanús körülmény, hogy a Conpab Kft.-t csupán néhány nappal az első szerződés megkötése előtt, 2007 májusában alapították. Bár a megállapodáson május 29-i dátum szerepel, maga a szolgáltatás május 23. és június 1. közötti időszakra vonatkozik. Vagyis a szerződést hat nappal a teljesítés megkezdése után írták alá. Budai Gyula kiemelte: amíg a vállalkozási szerződések helyszín és technikai háttér biztosításáról szóltak, addig a Conpab Kft. által kiállított számlákon oktatást tüntettek fel, ráadásul a cégadatok szerint a társaság tevékenységi köre kizárólag üzletviteli tanácsadásra terjedt ki. Neupor Zsolt viszont azt állította: mindenben jogszerűen jártak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.