Gyurcsányék fedezet nélkül kezeskedtek?

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, vesztegetés és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése gyanújával büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében. A kormánybiztos lapunknak nyilatkozva elmondta: álláspontja szerint az ügyben vizsgálni kellene Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek, illetve a kormányhatározat előterjesztőinek, Veres János volt pénzügyminiszternek és Gráf József egykori agrárminiszternek a felelősségét.
Budai Gyula ismertetése szerint a Gyurcsány-kormány 2008-ban készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek ötvenmillió eurós, valamint tízmilliárd forintos hitelére. Azonban az erről szóló kormányhatározatot 2009 januárjában úgy módosították, hogy az addigi biztosítékokat – a cég ingatlan vagyonát és részvényeinek 76 százalékát – kivették a döntésből. – Tehát Gyurcsányék innentől fedezet nélkül kezeskedtek a társaság hiteleiért – hangsúlyozta Budai Gyula.
Az elszámoltatási kormánybiztos kiemelte: ha a Nitrogénművek gazdálkodása veszélybe kerül, akkor ezeket a hiteleket a magyar államnak kell megfizetnie. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség már hónapok óta nyomoz, de Budai Gyula bízik abban, hogy a kormánybiztosság vizsgálatának megállapításait hasznosítani tudja majd a hatóság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.