Jövőre a vízpartok tisztulnak meg

Április 22-én, a Föld napján tartják jövőre a második országos hulladékgyűjtő akciót, amelyet várhatóan VízSzedd! névre keresztelnek majd el – tudtuk meg Vért András programvezetőtől.

2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők jövőre a folyó- és állóvizek partjait szeretnék megtisztítani. – Elképesztő mennyiségű hulladék érkezik a folyókon keresztül az országba. Főként árvizek idején súlyos a helyzet. Amikor levonul az ár, akkor nagyon sok, Ukrajnából és Szlovákiából származó szemetet találni a folyók mentén. Visszatérő motívum, hogy idegen feliratú műanyag palackok lógnak a fákon. Hasonló gondok vannak a tavaink környékén is, főként azoknál, amelyeket nem gondoznak, de a népszerű állóvizeink nádasai is sok hulladékot rejtenek – mutatott rá Vért András.
*
A szakember elmondta, hogy a szervezők köre marad, így a jövő évi akciót is a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány karolja majd fel. A szervezés szeptemberben indul.
Vért András az előző, TeSzedd! akcióval kapcsolatban megjegyezte, az összesítéseik alapján május 21-én több mint 100 ezer önkéntes gyűjtötte a szemetet, és az aktivisták csaknem 4000 tonna hulladékot szedtek össze. – Az ország teljes megtisztítása nem lehetett reális cél, az csak egy többéves folyamat végén érhető el. A környezetügyi államtitkárság még ebben az évben kidolgoz erre egy szakmai programot, ami az önkéntesekre is támaszkodik majd. Ezt azonban már komoly feltáró munka előzi meg, és a program megvalósítása is lényegesen nagyobb forrást igényel, mint egy egynapos akció – jelezte Vért András, aki röviden kitért a tavaszi hulladékgyűjtő nap árnyoldalaira is. Elmondta, hogy Budapesten a kiosztott TeSzedd! feliratú zsákok közül ezer darab eltűnt, és azok olyan helyeken bukkantak fel, ahová hivatalosan nem is jutott belőlük. Később, jócskán május 21. után ráadásul sok ilyen zsákban építési hulladékot és állati tetemet találtak. – Akadt olyan vállalkozó is, aki TeSzedd! feliratú zsákokhoz akart nagy tételben hozzájutni, hogy ingyen szabadulhasson meg hulladékától – árulta el tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.