Képíró-per: Zétényi is fellebbez

A védelem is megfellebbezte a Képíró-ügyben született elsőfokú ítéletet. Eközben Efraim Zuroff dühödt nyilatkozataira válaszul az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közleményben utasította vissza a magyar bíróságok függetlenségét kétségbe vonó állításokat.

2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfellebbezte a Képíró Sándort felmentő keddi elsőfokú ítéletet a volt csendőr százados ügyvédje. Zétényi Zsolt tájékoztatása szerint a fellebbezésben azt kérik a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblától, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel Képírót, ugyanis a terhére rótt háborús bűntettet nem követte el az 1942. januári razzia idején. – Mivel teljes mértékben hiányzik a bizonyítottság, ezért bűncselekmény hiányában kell fölmenteni a vádlottat – tette hozzá a védő. A vádat képviselő Falvai Zsolt ügyész már kedden bejelentette fellebbezését.
Eközben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tegnap közleményben utasította vissza, hogy a kritika szabadságán túl, pusztán a bírói döntéssel való egyet nem értése miatt bárki megkérdőjelezze a magyarországi bírák és bíróságok függetlenségét vagy törvényes működését. Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője természetesnek nevezte, hogy az ítéletek társadalmi megítélése rendkívül változatos, azonban visszautasítják „az olyan véleményeket, következtetéseket, állításokat, amelyek minden alapot nélkülöző módon kérdőjelezik meg a döntésében befolyásolhatatlan bíró törvényes eljárását, legyen szó akár alkotmánybírósági beadványról, kényszerintézkedés elrendeléséről vagy annak megváltoztatásáról, vagy mint a napokban, egy több évtizedre visszanyúló ügy érdemi döntéséről, a Képíró-perben született elsőfokú ítéletről”.
Emlékezetes, Efraim Zuroff, a Képíró Sándor felelősségre vonását kezdeményező jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója élesen nekitámadt az ítélethirdetés után a magyar igazságszolgáltatásnak, és botránynak nevezte, hogy fel merték menteni a 98. évében járó volt csendőrtisztet.
Erre Karsai László történész, holokausztkutató az Indexnek úgy nyilatkozott: ez a per nem más, mint a Wiesenthal-központ erőltetett önlegitimációs kísérlete, hogy ezzel bizonyítsa létezésének okát magánfinanszírozóinak. Mint mondta, nem szabadna egy ilyen idős embert egy hetven évvel korábbi cselekményért élő szemtanúk és kétséget kizáró bizonyítékok nélkül egy „megélhetési nácivadász hisztérikus önmutogatási és önigazoló vágya alapján perbe fogni”. Mint fogalmazott: „Őszintén kívánom, hogy hagyja már abba [Zuroff], amit csinál, hogy ilyen módszerekkel, ilyen csekély bizonyító anyag birtokában próbál embereket meghurcolni. Ezt senkivel, egy volt csendőrtiszttel sem lehet megtenni.”
Efraim Zuroff tegnap a Magyar Hírlapban vágott vissza: szerinte „Karsainak orvosi segítségre van szüksége, ha ilyeneket mond”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.