Kockázatos bohóckodás

Politikai tevékenységnek minősül, ha a rendvédelmi dolgozók az országgyűlési választáson leadott szavazatok visszavonásáért demonstrálnak – mondta lapunknak Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke, aki szerint a bohócforradalom elnevezésű demonstráció több mozzanata alkotmánysértő volt.<br />

Kulcsár Anna
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátságos helyzetbe kerülnek a fegyveres és a rendvédelmi alkalmazottak, amikor az egyesülési, a gyülekezési és a sztrájkjogot szeretnék gyakorolni. Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke erről elmondta: a hivatásos rendőröknek, katonáknak kevesebb a politikai szabadságjoguk, mint a civil állampolgároknak. Függetlennek kell lenniük ahhoz, hogy megvédjék az alkotmányos rendet és az ország javait. Csak így övezi őket közbizalom. Az ELTE oktatója, az európai jog szakértője – a hajdani Civil Jogász Bizottság tagja – annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy a június 16-i, úgynevezett bohócforradalom után jogi vita alakult ki az eseményekről.
– A rendvédelmi dolgozók egyes szabadságjogait elsősorban maga az alkotmány korlátozza – közölte a szakterületet jól ismerő Juhász Imre.
*
A honvédség, a rendőrség s a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai eszerint nem léphetnek be pártba, és politikai tevékenységet sem folytathatnak. A politikai tevékenység fogalma ugyan nincs pontosan meghatározva, de – a jogász szerint – a szövegezésből egyértelmű, hogy ez nem korlátozódik a pártpolitikai megnyilvánulásokra. Politikai tevékenység az is, ha például a helyi rendőrkapitány fényképe szerepel a polgármesterjelölt választási plakátján. Juhász úgy ítéli meg: mindenképpen politikai tevékenység az olyan demonstráció, amellyel a szervezők arra buzdítják a választókat, hogy vonják meg a bizalmat a kormánypártoktól. A civil honpolgár ezt megteheti, ám a rendvédelmiek érdekvédelmi tevékenységébe az ilyen megnyilvánulás nem fér bele.
A június 16-i demonstrációt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője magánemberként hirdette meg. A szervezők a megmozdulás alkalmával fekete függönnyel eltakart szavazófülkéket állítottak fel. A tüntetésnek azok a résztvevői, akik személyes adataikat megadták, szavazólapot vehettek át, melyen ez állt: „a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a kétharmados többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!” A rendezvényen felolvasták az országgyűlési képviselők nevét, megjelölve, ki hogyan szavazott a korkedvezményes nyugdíjról. Juhász Imrétől azt kérdeztük, a rendvédelmi dolgozók megszerezhetik-e a számukra tiltott politizálási jogot azzal, ha a tüntetés idejére magánembernek, vagyis civil személynek nyilvánítják önmagukat. Az egyetemi oktató úgy vélte: a fegyveres testület tagja egy ilyen kijelentéssel nem válik civillé. A politikai tevékenység alkotmányos tilalma továbbra is érvényes vele szemben. – A gyülekezés, a demonstráció önmagában megengedett, a fegyveres és a rendvédelmi dolgozók tehát ilyen összejöveteleken is hangot adhatnak a véleményüknek – mondta Juhász Imre. Ez a joguk azonban csak addig terjed, amíg érdekérvényesítésről, a szociális követelések hangoztatásáról van szó. – A június 16-i tüntetésen a nyugdíjjogosultság követelése a kormány és a kormánypártok ellen irányuló összehangolt támadássá vált – jelentette ki a szakértő. A civil tüntethet kormányellenes jelszavakkal, a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai azonban nem támadhatják ilyen módon a mindenkori végrehajtó hatalmat. Nem foglalhatnak állást az egyes pártokról. A politikai jogok ilyen korlátozását – mint Juhász elmondta – 1999-ben elfogadhatónak találta az Emberi Jogok Európai Bírósága.
– Az elmúlt időszak eseményei megerősítik, hogy a rendőrök, a katonák magatartását a gyülekezés, a véleménynyilvánítás szempontjából a civilekénél szigorúbb mértékkel kell mérni, ellenkező esetben a fegyveres testületek elveszítik a közbizalmat – figyelmeztetett Juhász. Hozzátette: a jogszabály szerint méltatlanná válik a szolgálatra, aki súlyosan veszélyezteti a honvédség működéséhez szükséges közbizalom fenntartását. A disszonanciát az is jelzi, hogy a legutóbbi idők utcai tüntetésein a szolgálatban lévő rendőrök nehéz helyzetbe kerültek, mert kollégáik jogsértéseit kellett volna megítélniük. Juhász emlékeztetett: az egyik megmozduláson a tűzoltók zavartalanul bementek a Parlament előtti elzárt területre, ahová rendes körülmények közt csak a beléptető kapun át juthattak volna el. – Néhány éve nagyon megszenvedtek azok a civilek, akik ilyen magatartást próbáltak tanúsítani – idézte fel a szakember –, nemrégiben volt zászlóégetés is, és a rendőrök nem tettek semmit, noha intézkedniük kellett volna. Negatívum volt az is, hogy Kónya Péter előzőleg kijelentette: nem feltétlenül tudják garantálni, hogy júniusi összejövetelük békés marad. – Ez tartalmát tekintve politikai célzatú fenyegetés, és nem érdekvédelmi tevékenység – véli Juhász Imre. Hozzátette: a gyülekezés szervezőinek törvényes kötelességük erről gondoskodni, a békés jelleg megőrzése csak másodsorban a rendőrség feladata.
A rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottságot is felállítottak. Juhász megjegyezte: a szolgálati viszonyról szóló törvény tiltja, hogy a hivatásos állományúak sztrájkoljanak vagy munkabeszüntetést hirdessenek. Az Alkotmánybíróság két esetben is megfelelőnek tartotta a sztrájkjog törvényi kizárását. – Kónya Péter kapcsán szakszervezeti vezetőként és hivatásos katonaként is felvetődhet a törvénysértés gyanúja – fogalmazott. Az elöljárók, a fegyveres szervezetek vezetői emiatt kifejezésre juttathatják nemtetszésüket. Akár a méltatlansági eljárást is megindíthatják, ami a szolgálati viszony megszűnéséhez vezethet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.