Köddé vált kastélyberuházók

Csúfítja a városképet az omladozó műemlék kastély Lengyeltótiban, noha három cég évekkel ezelőtt különböző pályázatokon a területen megvalósítandó értékteremtő beruházásokra nyert pénzt. Egy esetben szerencsére nem történt kifizetés, ám két cég nyomát minden bizonnyal bottal ütheti az állam: még székhelyükön sem sikerült elérnünk a vállalkozásokat, kitartó próbálkozásaink ellenére sem. Az örökségvédelem és az önkormányzat tehetetlen, egyikük kezében sincs érdekérvényesítő eszköz.

Velkei Tamás
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet fogok írni Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek, mert a kastély kertjét felverte a gaz, és rókák tanyája lett – avatta be terveibe lapunkat Zsombok Lajos, Lengyeltóti független polgármestere. Hogy miért szánta el magát e lépésre a városvezető? 2007-ig kell visszatekerni a történelem kerekét, hogy megértsük felindulásának okát. Ekkor nyert ugyanis a Viktória Sziget Kft. a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. által kiírt pályázaton több száz millió forintot arra, hogy a város centrumában álló Zichy-kastélyban turisztikai beruházást valósítson meg.
Később a Castle Wine Pincészet Kft. és a Castle Pezsgőpincészet Kft. is szeretett volna beruházni a telken; a két, azonos tulajdonosi körű cég összesen 800 milliót kapott terveihez az uniótól.
Ám azóta egy kapavágás nem sok, annyi sem esett a területen, nem csoda, ha a polgármesternek elfogyott a türelme. A kastély ugyanis a település központjában, hatalmas őspark közepén áll, ám ahelyett, hogy szálloda, múzeum vagy bármilyen munkahelyteremtő, illetve iparűzési adót fizető tevékenység folyna a rokokó falak között, az épület egyre csak pusztul. A település csúfságára.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a kastélyhoz a városnak semmi köze, mivel 1990-ben az a Marcali lett a tulajdonosa, amely a rendszerváltáskor a kezelői jogokat gyakorolta, és korábban kórházat működtetett benne. A szomszédvár később értékesítette az épületegyüttest, azóta folyamatosan romlik az állaga.
– Nem foglalkozik az üggyel senki, az önök cikke (2010. december 3.) óta nem történt semmi. Egy cég azóta is őrzi a területet, de ez minden – tudatta a lengyeltóti polgármester. Jobb híján a város egy Zichy-emlékművet avatott a közelmúltban, és kialakít majd egy „miniarborétumot” is olyan növényekből, amelyek az ősparkban állnak.
Megkerestük az üggyel kapcsolatban a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt.-t is, amely referenciái között tünteti fel honlapján a Viktória Szigetnek írt pályázatát, de Gelencsér Gyula vezérigazgató a projekttel kapcsolatosan nem tudott információval szolgálni. Mint közölte, a támogatásban részesített pályázatot nem társaságuk írta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint a Viktória Sziget Kft. a Dél-dunántúli operatív programban egy négycsillagos kastélyszálloda kialakítására nyert 2010 áprilisában közel 240 millió forint támogatást, több mint 960 millió forint elszámolható összköltség mellett.
A támogatási szerződés megkötésére a projektgazda határidő-hosszabbítást kapott, majd végül halasztott hatályú támogatási szerződést kötött, amely alapján a támogatási szerződés hatálybalépésének feltétele a projekt megvalósításához szükséges önerő igazolása, valamint a beruházáshoz kapcsolódó jogerős engedélyek bemutatása volt.
A hatálybalépés feltételeinek teljesítésére az NFÜ ez év március 23-át határozta meg mint végső dátumot. A Viktória Sziget azonban erre a határidőre sem tudta produkálni a hiányzó feltételeket a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek, így utóbbi elállt a támogatástól. A szerencsétlen történet egyetlen pozitívuma, hogy a projekt során nem fizették ki a 240 millió forintot.
A Castle Wine Pincészet és Castle Pezsgőpincészet az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretéből jutott egyenként 400 millió forinthoz. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtóosztálya arról informálta lapunkat, hogy a két cég egy ide vonatkozó minisztériumi rendelet alapján „mezőgazdasági termékek értéknövelése” jogcímre nyújtott be támogatási kérelmet, amelyek megfeleltek a jogszabályban előírt feltételeknek, így támogatási kérelmüknek helyt adó határozatot kaptak.
A jogszabályi előírások szerint a támogatás mértéke a tervezett beruházás elszámolható kiadásainak 40-50 százaléka lehet, függően a támogatás céljától és megvalósítási helyétől, illetve egyéb, a jogszabályban előírt feltételektől, amit a számlák alapján elszámolt és igazoltan teljesített kifizetései után kaphatnak meg a cégek. A beruházás előkészítéséhez kapcsolódóan eddig két alkalommal került sor kifizetésre.
Megtudtuk azt is: a beruházások befejezési határidejét ugyancsak jogszabály határozza meg, amely a támogatási határozat kézhezvételétől számított három év, közbeszerzés esetén plusz egy évvel nő. Nem csoda, ha nem kapkod a két vállalkozás.
Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a pályázatokon nyertes két kft.-vel, de egyetlen drótpostacímükre küldött megkeresésünkre sem reagáltak. Ezért felkerestük a cégek Kossuth téri székhelyét, ám hiába csöngettünk, senki nem nyitott ajtót. Az ajtórácson több közüzemi számlát is láttunk, míg az épületben működő egyik cég munkatársától azt is megtudtuk: jó, ha havonta egyszer látják a cég alkalmazottait. Hogy sikerül-e a nyomukra bukkanni, talány, de az örökségvédelem sem sokat tehet felkutatásukra, lévén a hivatal is csak levélben érintkezett korábban a cégekkel. Römer Károly, a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának igazgatója lapunk érdeklődésre elmondta: annyit tud az esetről, hogy a három cég három különböző pályázatot nyújtott be, a kastély más-más részein kívántak beruházni, és tavaly meg is kapták a két évig érvényes építési engedélyt.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a Viktória Szigetnek már évekkel korábban is kiadtak egy építési engedélyt, amely akkor nagyobb mértékben kívánta beépíteni a telket, ám a tervek akkor is csak tervek maradtak.
Az igazgató kitért rá: nincs információja arról, hogy a projektek miért szenvednek késedelmet, azt azonban megjegyezte, hogy a tervek ismeretében elenyésző az az összeg, amit a vállalkozások pályázataikon elnyertek, azok bekerülési költségét 2-6 milliárd forintra tette.
Arra a kérdésünkre, hogy az örökségvédelemnek van-e lehetősége megsürgetni a beruházást, nemmel felelt, mi több, a hivatal még akkor is szinte tehetetlen volna, ha kiderülne, hogy az épület állaga vészesen romlik, illetve életveszélyes helyzet állna elő a területen. Ilyenkor ugyanis kötelezvényt írhatnak, majd ha azt a cég nem teljesíti, bírságolhat, akár több alkalommal is, ám a tapasztalataik alapján ezek az eszközök lényegében hatástalanok.
Így marad számukra a remény, ahogy a lengyeltótiaknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.