Közérdekű adat a parkolási pénz

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közérdekű adatok kiadására kötelezte a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-t tegnapi, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság – közölte lapunkkal Hanzély Ákos fővárosi LMP-s képviselő. Mint ismertette: pártja „közérdekű adatigénylő irodája” korábban a 2007-től 2010-ig terjedő időszakra kérte a – korábban Budapest jelentős területén a parkolás üzemeltetését több kerületi önkormányzat megbízásából ellátó – céget, hogy adja át a nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződéseit, adja meg megnevezésüket, tárgyukat, értéküket, időbeli hatályukat és a szerződők nevét. A Centrum a kereset elutasítását kérte azzal, hogy „a kérelem nem elég pontos, illetve a kért adatok ilyen feldolgozása számára aránytalan munkateherrel járna”. A bíróság azonban megállapította, hogy a felperes az államháztartási törvény és az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján amúgy is közzéteendő adatokat kért, ezért kiadásukra kötelezte az alperest.
Hanzély Ákos 2008-ban már pereskedett az adatokért, a bíróság akkor is közfeladatnak minősítette a parkolást, de kérését akkor „túl általánosnak” találták.
Mint ismeretes, az önkormányzatok sorra mondják fel a szerződéseket a Centrum Kft.-vel, a cég jelenleg a VII. és a XII. kerületben üzemeltet jelentősebb területeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.