Milliókat költöttek a semmire?

Újabb feljelentést tett tegnap Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos gyanúja szerint ugyanis olyan munkákért fizetett ki 2007-ben 14,2 millió forintot az akkor még MSZP-s vezetésű vidékfejlesztési intézet, amelyek elvégzésére nincs bizonyíték.

2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést tegnap Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet három, még 2007-ben kötött vállalkozási szerződése miatt. A Conpab Kft.-vel kötött megállapodásokat, amelyek „helyszín és technikai háttér biztosítására” szóltak, az állami szerv igazgatójaként Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke látta el kézjegyével. Amint azt Budai Gyula a távirati irodának elmondta, a három szerződés összértéke 14,2 millió forint.
A legfőbb probléma, hogy az elvégzett munkáról semmilyen irat nem áll rendelkezésre, és erre vonatkozóan a teljesítési igazolások sem tartalmaznak érdemi információt, mert azokból nem lehet az elvégzett szolgáltatásokra következtetni – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: a teljesítési igazolásokon is Neupor aláírása szerepel.
Budai feljelentése szerint az is gyanús körülmény, hogy a Conpab Kft.-t csupán néhány nappal az első szerződés megkötése előtt, 2007 májusában alapították. Bár a megállapodáson május 29-i dátum szerepel, maga a szolgáltatás május 23. és június 1. közötti időszakra vonatkozik. Vagyis a szerződést hat nappal a teljesítés megkezdése után írták alá – mutatott rá a kormánybiztos.
Budai Gyula kiemelte: míg a vállalkozási szerződések helyszín és technikai háttér biztosításáról szóltak, addig a Conpab Kft. által kiállított számlákon oktatást tüntettek fel, ráadásul a cégadatok szerint a társaság tevékenységi köre kizárólag üzletviteli tanácsadásra terjedt ki. Az elszámoltatási kormánybiztos megemlítette, hogy a Conpab 2007-ben a gazdasági tárcától is kapott egy húszmilliós megrendelést öt tanácsadói szerződés elkészítésére, és ezek kapcsán is visszásságokat állapítottak meg.
Neupor Zsolt az MTI-nek nyilatkozva „kabátlopási ügynek” nevezte a történetet, amelyért jogi úton kíván elégtételt venni. Az MSZP-s politikus azt állította, mindenben jogszerűen jártak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.