Mozogj naponta harminc percet!

Dr. Bálint Géza
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat írunk, beszélünk arról, hogy a magyar népesség várható élettartama hány évvel rövidebb az Európai Unió vagy akár csak a visegrádi négyek országainak lakosságáénál.
Sokat beszélünk arról, hogy milyen rosszul állunk szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek, cukorbaj, csontritkulás terén; magas e megbetegedések aránya és a miattuk történő halálozás hazánkban. Panaszkodunk, hogy a szűrővizsgálatok nem elég hatékonyak, hogy a betegeket betegségük korai stádiumában kiemeljük és kezeljük. Nem beszélünk arról, hogy kemény tudományos adatok bizonyítják: e betegségek jó része napi harminc perc intenzív fizikai mozgással megelőzhető. Februárban a Magyar Tudományos Akadémián magas színvonalú tudományos konferenciát rendeztek a fizikai állapot, erőnlét egészségmegtartó, betegségmegelőző hatásáról szakembereknek. Úgy gondoljuk, ezeket az eredményeket a nagyközönségnek is meg kell ismernie. Fél óra intenzív mozgást, amely során megizzad az ember, mindenki megengedhet magának. Nem kell hozzá fitneszterem, sportpálya, sportfelszerelés. A láb mindig kéznél van – mondta Peterdi Pál, az egykori kitűnő sportújságíró. Persze ha a családdal, barátokkal mozog, kocog, gyalogol, játszik az ember, könnyebb, mint egyedül.
A világ egyik legjobb egészségügyével rendelkező Kanada felnőttek fizikai aktivitását célzó ajánlásokat dolgozott ki, s egy tavaly megjelent tanulmányban adták közre az eredményeket. Összesen 254 tudományos felmérés analízise alapján megállapították, hogy a napi harmincperces, izzadást kiváltó fizikai mozgás 33 százalékkal, vagyis egyharmaddal csökkenti az összhalálozást, 33 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, míg a teljes fizikai fitneszt elérőkben a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 50 százalékkal csökkent. A magas vérnyomás és a stroke kockázata ugyancsak 33, illetve 30 százalékkal csökkent. Még érdekesebb, hogy egyes rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenti a fizikai aktivitás; így a vastagbélrákot 30-40 százalékkal, a mellrákot 20-30 százalékkal, a változás kora utáni mellrákot akár 80 százalékkal is. Az idősebb kori, inzulinkezelésre nem szoruló cukorbaj kockázata 42 százalékkal csökkent. A gyógyítást tekintve a combnyaktörés, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a mellrák a legtöbbe kerülő kórképek Magyarországon.
Napi fél óra fizikai aktivitás egy százalékkal csökkenti a változás korában lévő nők csontvesztését. Heti négy óra gyaloglás 41 százalékkal csökkenti a combnyaktörések előfordulását.
27 éven át tartó mérés és megfigyelés igazolja, hogy akiknél a kéz szorítóereje gyenge, azok halálozása fiatalkorban magasabb. Azok, akiknél a kéz szorítóereje 21 kilogrammnál kisebb, vagy idősebb korban több mint 1,5 százalékkal csökken évente, lényegesen gyakrabban betegszenek meg ízületi porckopásban, koszorúér-betegségben, stroke-ban, második típusú diabéteszben, krónikus légzőszervi betegségekben. Akiknél ez a szorítóerő gyenge, azoknál nyolcszor nagyobb a kockázat a rokkanttá válásra. A kéz szorítóerejének egyszerű vizsgálata nagyon jó jelzője a veszélyeztetettségnek. Képzeljük csak el, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a második típusú cukorbaj, egyes rákféleségek, a csontritkulás okozta törések 30 százalékos, vagyis egyharmaddal való csökkenése hány magyar polgár mennyi szenvedését kerülné el, mennyivel csökkentené az egészségügy kiadásait, javítaná életminőségüket, teremtő erőiket!
S mindez csak és kizárólag rajtunk múlik. Mindössze napi 30 percen és néhány deci izzadságon. Ezt a tapasztalatot kell terjesztenünk családunkban, barátaink között, munkahelyünkön.
A csont és ízület évtizedét az ENSZ Egészségügyi Világszervezete újabb évtizedre, 2020-ig meghosszabbította. Magyarország – akárcsak az előzőhöz – ehhez is elsőként csatlakozott az egészségügyi tárcán keresztül. Az új évtized jelmondata: „Keep moving!”, azaz: „Mozogj állandóan!”
Jó lenne, ha Magyarország is kidolgozná polgárai számára a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásait, és mérné az eredményüket. Ha falvainkban, városainkban az ott élő sportolók, orvosok, tanítók, polgármesterek vezetésével egészségklubokat alapítanának: sok mozgással, egészséges étkezéssel, beszélgetéssel, gondűzéssel.
A mi egészségünk megóvásával az ország is egészségesebbé válhat.

A szerzők: dr. Bálint Géza, az MTA doktora,
A csont és ízület évtizede hazai koordinátora;
dr. Apor Péter kandidátus, címzetes egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.