Pintér Sándor a pártokkal egyeztet

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült az új önkormányzati törvény koncepciójának második változata, amelyet jövő héten viszünk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elé, tárcaközi egyeztetésre – mondta el lapunk kérdésére Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. Kiemelte: Pintér Sándor belügyminiszter ugyancsak a következő hét minden munkanapján találkozik az ügyben a parlamenti pártok képviselőivel. – A kormány még idén nyáron, az Országgyűlés pedig ősszel elfogadja az önkormányzati rendszer megújítását, az új jogi szabályozást. Annak ellenére, hogy az első változatot a sajtóban az érintett érdekszövetségek, polgármesterek és helyi képviselők részéről bírálatok is érték, az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetések jelentős változást nem hoztak. Elvben ugyanis mindenki egyetért az átalakítással, azonban amikor az egyes ágazatok, településtípusok képviselőit kérdeztük, mindenki ragaszkodott ahhoz, ami eddig volt – tette hozzá Tállai András, aki szerint az anyag legvitatottabb, egyben legnyitottabb része a fővárosi rendszer sorsa. Ebben a tárcák állást sem akarnak foglalni, azt a kormányra bízzák. Az átdolgozott koncepciót egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, így továbbra is kérdéses: hol húzzák meg az önálló polgármesteri hivatal megalakításának, a főállású polgármesterek megválaszthatóságának a határát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.