Rács mögött marad Hunvald

Sem Hunvald György, sem Gál György esetében nincs új körülmény, így továbbra is indokolt, hogy előzetes letartóztatásban maradjanak – döntött tegnap a Fővárosi Bíróság, osztva a Központi Nyomozó Főügyészség álláspontját, s elutasítva a Hunvald-per két fővádlottjának indítványát. A következő tárgyalássorozat szeptembertől december közepéig tart.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sírva fakadt Hunvald György, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere a kerületi ingatlanpanama ügyében folyó tegnapi bírósági tárgyaláson. A per másodrendű vádlottja ugyanis – az elsőrendű vádlott korábbi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökkel, Gál Györggyel együtt – szabadlábra helyezését kérte. Június közepén a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen, az elsőfokú ítélet kihirdetéséig döntött a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartásáról.
Miután a Fővárosi Bíróság (FB) órákon át hallgatta az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyben a főként közokirat-hamisítással vádolt strómanok egy részét, előbb Gál, majd Hunvald is felolvasta, miért is szeretnének hazamenni nyáron. – Májusban két és fél év fegyházi körülményekhez hasonló rabság után egy hónapra házi őrizetbe kerültem, a szabályokat betartottam, a családomnak arra van szüksége, hogy együtt legyünk – hangoztatta az elsőrendű vádlott.
A volt szocialista polgármester kérelme ismertetése közben fakadt sírva is, amikor azt ecsetelte, hogy a rövid ideig tartó lakhelyelhagyási tilalma idején négy gyermekével már a nyaralást tervezték, ő pedig műtétre is készült. – Indítványt tettem Strasbourgban, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság sürgősségi eljárásban tárgyalja a „Hunvald kontra magyar állam” pert, mert jogerős ítélet nélküli fogva tartásom ellentétes mindenféle európai egyezménnyel – hangoztatta.
A Fővárosi Ítélőtábla az előzetes letartóztatást megszüntető FB-döntést felülbírálva, hetekkel ezelőtt megállapította: egy ilyen súlyos ügyben, amelyben közérdek a bizonyítási eljárás mielőbbi befejezése, a vádlottaknak a tárgyalásokon való megjelenése csak ily módon biztosítható. A határozat szerint, anyagi helyzetükre is tekintettel, a vádlottak a per során bármikor kivonhatják magukat a további eljárás alól.
Mivel Hunvald és Gál fellebbez, kényszerintézkedésükről ismét a táblabíróság mondja ki a végső szót.
A politikusokat bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolják. A vádirat szerint ők és 23 társuk összesen több mint 600 millió forintos kárt okoztak a VII. kerületnek. A sértett önkormányzat jelezte: továbbra is érvényesíteni kívánják polgári jogi igényüket, ezért a több vádlottnál formai hiba miatt megszüntetett vagyonzárolást ismét kezdeményezik.
A tegnapi tárgyaláson a strómanok – két kivétellel – nem ismerték el bűnösségüket. Sz. Piroska, aki a per koronatanúja, a gyanúsítottból tanúvá lett Nagy György – az ingatlanügyletek értelmi szerzője – volt titkárnője közölte: ma már bánja, hogy tucatnyi cégben vett részt névlegesen. – Mindent szerelemből tettem – emelte ki. Barátnője, S. Judit viszont viszont arra hivatkozott, hogy csak Piroskán akart segíteni azzal, hogy olyan cégalapításokhoz, adásvételi szerződésekhez adta a nevét, amelyekről fogalma sem volt. N. Zoltán, a számos ügyletben szereplő ügyvéd – társaihoz hasonlóan – a részletekre már nem emlékszik.
A per szeptember 1-jén folytatódik: előbb öt vádlottat meghallgatnak, majd a második napra idézik be Nagy Györgyöt. A december közepéig tartó monstre perben 37 tárgyalási nap lesz, a tanúk között szerepel Hunvald sofőrje, korábbi balliberális alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, ügyvédek, ügyfelek és hivatalnokok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.