Törvénytelen lenne a júniusi BKV-sztrájk

2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztottuk a június 29-ére meghirdetett BKV-sztrájkot – jelentette be tegnap Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Elmondta: a Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtöki döntése szerint a munkabeszüntetés törvénytelen lenne. – Végzésük szerint a benyújtott kérelem idő előtti, mivel nem egyeztünk meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. Fellebbezünk, ugyanakkor már most látszik, hogy június 29-ére nem fog jogerős határozatot hozni a bíróság az elégséges szolgáltatásról.
A szakszervezet egyébként nem követel béremelést, hiszen a BKV Zrt.-vel még az év elején megállapodást kötöttek, nem a rossz munkakörülmények, az egyre rosszabb állapotú járművek miatt tiltakoznak. Várhatóan július elején tárgyalnak a kormánnyal a járművezetők korkedvezményes nyugdíjáról. Utóbbiról az elmúlt hetekben a kormány egyértelművé tette: Magyarország gazdasági helyzetében tarthatatlan, hogy életerős munkavállalóknak fizessen az állam nyugdíjakat.
Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke június 9-én, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción jelentette be: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről. A BKV-s szakszervezet a mozdonyvezetők június 29-i figyelmeztető sztrájkjához csatlakozott volna.
Gulyás Attila, aki a sztrájktörvényt is bírálta, közölte: a július
7-ére meghirdetett munkabeszüntetést a szövetség továbbra is fenntartja, addig várhatóan megszületik a jogerős bírósági döntés az elégséges szolgáltatásról. A BKV-sok utoljára 2010 januárjában sztrájkoltak egy héten át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.