Tovább döntik az euródominót

Görögország és Portugália után Írország államkötvényeit is a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriába sorolta a Moody’s hitelminősítő. Szerinte egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az írek később újabb mentőcsomagra szorulhatnak. Az agresszív leminősítést az ír kormány és az Európai Bizottság egyaránt megkérdőjelezhető lépésnek nevezte. A lépés bumerángként ütött vissza a Moody’sra, részvényeinek árfolyama ugyanis a leminősítés után lejtőre került. Eközben orosz felvetésre ismét előtérbe került egy független eurázsiai hitelminősítő intézet felállítása.

Szabó Anna
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kímélte az íreket sem a Moody’s hitelminősítő intézet, amely a befektetésre nem ajánlott kategóriába helyezte Írország adósságbesorolását. Így már három euróövezeti tagállam szerepel a szakzsargonban bóvlinak nevezett csoportban, Portugália és Görögország pedig már a csőd közeli állapotra figyelmeztető kategóriában található. A másik két nemzetközi hitelminősítő, a Fitch és a Standard & Poors még nem lépett, sőt náluk Írország három fokozattal kedvezőbb helyen, a befektetésre ajánlottak között található. A Moody’s indoklása szerint a leminősítés legfőbb indoka, hogy megnőtt az esélye annak: a jelenlegi mentőcsomag lejárta után az írek is egy második hitelkeretre szorulnak.
A hitelminősítő szerint valószínűtlen, hogy Görögországot és a válságban lévő többi euróövezeti adóst „vég nélkül” lehessen külső forrásokból támogatni, és még hosszú ideig szükség lesz az unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös segítségére. A Moody’s ugyanakkor annyit elismert, hogy a szigetország teljesítheti az idei évre vonatkozó megszorítási programját.
Az Európai Bizottság (EB) Portugália durva lefokozásához hasonlóan érthetetlennek nevezte a Moody’s döntését, és a tegnap nyilvánosságra hozott gazdasági jelentésében még meg is dicsérte az íreket, amiért tartják magukat a takarékossági programjukhoz. Az ír leminősítéssel kapcsolatban José Manuel Barroso EB-elnök szóvivője tegnap úgy fogalmazott, hogy a döntés időzítése „finoman szólva is megkérdőjelezhető”. A bizottság szerint egyébként Portugália a megszorító intézkedések végrehajtásának kezdeti szakaszában van, ám az erős politikai egyetértés segít a nemrég elfogadott csomag megvalósításában. A brüsszeli szervezet úgy látja, hogy az euróövezet kilábalása elhúzódó és régiónként eltérő sebességű lehet, az adósságállomány azonban már a jövő évtől egyértelműen csökkenésnek indul.
A Moody’s agresszív lépéseit egyébként megbosszulták a piacok, mivel az amerikai pénzügyi szektorban egyedül ennek a hitelminősítőnek az árfolyama esett, mert a befektetők igyekeztek szabadulni a Moody’s-papíroktól. Olaszországból ugyanakkor kedvező hírek érkeztek tegnap, amelyek javították az európai hangulatot. A Fitch Ratings szerint az olaszok mindaddig megőrizhetik jelenlegi kedvező hitelbesorolásukat, amíg a kormány tartja magát a takarékossági célokhoz. – Az olasz és más eurózónás államkötvényhozamok emelkedése az elmúlt hetekben inkább az eurózóna adósságválságára adott piaci bizalmatlanságot tükrözi, mintsem az adott állam gazdasági alapjainak romlását – vélekedett David Riley, a Fitch vezető szakértője.
A Fitch tegnap meredeken, egyszerre négy fokozattal, a már rendkívüli kockázatokra figyelmeztető „CCC” szintre süllyesztette a görög hosszú futamidejű államadósság-besorolást. A döntést egyebek mellett azzal indokolta, hogy nincs új EU–IMF-segélyprogram Görögország számára. Eközben diplomáciai források közölték: valószínűleg a jövő héten tartják meg a görög adósságválság rendezéséről szóló rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozót. Előzőleg e hét péntekjét, majd vasárnapját emlegették a találkozó lehetséges időpontjaként.
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök független eurázsiai hitelminősítő létrehozását sürgette hétfőn az orosz tudományos akadémia ülésén, ahol hangsúlyozta: a tengerentúli három hitelminősítő – a Moody’s, a Fitch és a Standard and Poor’s – nem fogja önként feladni az ellenőrzési monopóliumát, ezért cselekedni kell. Putyin ezzel lényegében rábólintott arra a német kezdeményezésre, amely szerint minél hamarabb fel kell állítani egy elfogulatlan európai hitelminősítőt, amely világszerte azonos feltételek alapján osztályozná az egyes államok adósságbesorolását. A múlt héten megfogalmazott német javaslat mögé felsorakozott Jean-Claude Juncker, az Európai Központi Bank elnöke és Michel Barnier, az unió belső piaci és fogyasztóvédelmi biztosa is. Barnier szerint az EB már vizsgálja annak lehetőségét, hogy a pénzügyi mentőcsomagban részesült államok esetében átmenetileg felfüggeszthessék a hitelminősítéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.