Tusnádon összenő, ami összetartozik

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely mától szombatig tart Tusnádfürdőn. A rendezvényre ezúttal is több magyar kormánytag ellátogat, beszédet mond majd Orbán Viktor kormányfő és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan holnap, nem hivatalosan már ma megnyitja kapuit Tusnádfürdőn a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A július 19-től 23-ig tartó rendezvénysorozat jelmondata ezúttal: „Összenő, ami összetartozik.” – A XXI. század elején naponta tapasztalhatjuk, hogy ebben a nagyra nőtt világfaluban külön-külön nemigen van esélyünk. Közös értékeink mellett közösek az érdekeink is, ennyire egyszerű az európai egyszeregy. Ez a világ rendje – indokolták a címadást a szervezők. Jelezték azt is, hogy az élni akarás több mint matematika, az élet pedig természete szerint helyet követel magának, és ha van hely, akkor összenő, ami összetartozik. Mert szerintük ez az élet rendje.
Tusványos kulturális része a holnapi hivatalos megnyitó után indul, utóbbi eseményen beszédet mond többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere. Ezután Kárpát-medencei tudástér címmel Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár részvétel beszélgetnek majd az oktatás helyzetéről, de ugyancsak szerdán tart előadást Tusványoson Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is. Csütörtökön az európai romastratégiáról beszél Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Másnap a székelyföldi autonómia változó feltételeit térképezik fel a nemzetpolitikai kerekasztalon, majd délután a médiatörvényről beszélgetnek szabadon. Szombaton tartják a szabadegyetem leginkább várt előadását Összenő, ami összetartozik – magyar nemzetegyesítés a XXI. század Európájában címmel. Németh Zsolt moderálása mellett felszólal Orbán Viktor kormányfő és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke.
A napközbeni előadások után este olyan együttesek szórakoztatják majd a diáktábor lakóit, mint az Edda, a Beatrice vagy a Magna Cum Laude.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.