A bankok fizethetik a közjegyzőt

A kormány tervei szerint az árfolyamrögzítést kérő lakáshitelesek szerződésmódosítással kapcsolatos közjegyzői díját a bankoknak kell majd viselniük – tudta meg a Magyar Nemzet. Az erről szóló miniszteri rendelet a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítését célzó kormányzati intézkedéscsomag legújabb eleme.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésen felkérte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), hogy olyan, a devizahitelesek eljárási költségeit szabályozó rendeletet dolgozzon ki, amely csökkenti az ügyfelek terheit – mondta lapunknak a tanácskozás egyik résztvevője. Úgy tudjuk, a Navracsics Tibor által irányított KIM-nek olyan tartalmú előterjesztést kell letennie az asztalra, amelynek értelmében az árfolyamrögzítést kérő devizahitelesek szerződésmódosítással kapcsolatos közjegyzői díját az ügyfelek helyett a bankoknak kell viselniük. Forrásaink szerint a rendelet már megszületett, csak Navracsics aláírására vár.
Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány úgynevezett otthonvédelmi monitoringbizottságot alakít, amelynek egyik feladata az otthonvédelmi program költségeinek egységesítése lesz. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a bankok jelenleg „hasraütés-szerűen” határozzák meg a programmal kapcsolatos költségeket. A bizottság másik feladata, hogy átláthatóvá és követhetővé tegye a törlesztőrészletek kiszámítását.
Korábban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara az árfolyamrögzítést igénylő devizahitelesek szerződésmódosítása esetében 10-20 ezer forintra tett javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A kamara szerint ha ennél az összegnél alacsonyabb szinten határozzák meg a díjat, akkor tönkremennek a közjegyzői irodák, vagy más szerződések elkészítésének díját emelik meg, hogy fedezzék a költségeiket. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig a múlt héten arról beszélt, hogy a bajba jutott embereket még ennyivel sem akarják terhelni, ezért önmérsékletet várnak a bankoktól és a közjegyzőktől egyaránt.
A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy miniszteri rendelet alapján a közjegyzői díjakat az általános szabályok szerint állapítják majd meg. Az árfolyamrögzítés lehetősége múlt péntek óta kérhető a bankokban, a közjegyzőket viszont leghamarabb augusztus végétől érintheti a kérdés, mivel a pénzintézeteknek két hetük van az igénylések elbírálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.