A bankszövetség elnöke és a nyuszika hasonlat

dr. Gerencsér György
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke volt augusztus 10-én a Hír TV Rájátszás című műsorának vendége. A bankember szájából elhangzottak egyszerűen megdöbbentők voltak számomra, leleplezi a bankok valódi mentalitását, hozzáállását a nagy bajban levő devizahitelesek vonatkozásában.
Amíg jogászok egyre nagyobb számban vesznek részt a bankokkal szembeni peres eljárások előkészítésében, és hallatják szavukat, nagyon is érdemes figyelni arra, hogy mit is mondott Patai úr. Alapvető méltányos igény, hogy a megszólalót a legjobb pillanataival mérjük, Patai úr esetében még ezen méltányos bánásmód szem előtt tartásával is azt mondhatjuk, hogy jobb lett volna, ha hallgat.
A beszélgetés elején arra figyelmeztet bennünket, hogy ne dőljünk be annak, amit a világban hallunk a pénzügyi válságot illetően. Későbbi mondata azonban felér egy beismerő vallomással, amikor azt mondja: „Elkövettünk hibákat, egy percig sem tagadom, de nem voltak tudatos félrevezetések.” Sajnos idő hiányában nem volt mód megkérdezni az emelkedett urat, hogy fejtse ki e mondat tartalmát részleteiben, bár úgy jártunk volna, mint Gyurcsánnyal, amikor őszödi beszédét elemezve utólag azt állította, hogy ő nem hazudott, csak nem fejtette ki az igazság minden részletét. Micsoda cizellált megközelítés!
A riporter hölgy rákérdezett az ominózus pécsi példára. Emlékezünk, egy úr visszafizette hét és fél millió forintos kölcsönét, ebből az utolsó 2,5 milliós részletet egy összegben teljesítette. Ennek ellenére a bank utólag még 500 ezer forintot követelt tőle azon a címen, hogy néhány banki átfutás (értsd könyvelés) miatt még ennyit kell utólag befizetnie. Patai úr itt ezen esetnél „elmarasztalta” a bankot, óriási baklövésnek minősítve ezt a magatartást. Ám, amit ezt követően mondott, jól mutatja a bankok mentalitását, üzletpolitikáját: „Ebben a magyar bankrendszer most nem utazik.” Értik ugye, világos, hogy most ilyen trükköket nem illik, nem szabad alkalmazni, máskor viszont nem tilos, lehetséges. Micsoda arcátlanság!
Amikor a riporter a bankokkal szemben perrel fellépni készülők felől faggatta Patait, ő kerek perec kijelentette, hogy ne próbálkozzanak a hitelkárosultak pertársasággal, és itt jött a figyelmeztetés: „Ne próbálkozzanak, a bankokkal szemben nem lehet pert nyerni.” Okszerű a kérdés, ezt honnan, miből tudja a bankszövetség elnöke? Vagy netán levajazta volna előre a pert a bíróságokkal? Ez utóbbi csak feltéve, de meg nem engedve kérdés. Ezután jött a non plus ultra, a kihagyhatatlan elnöki hasonlat, mégpedig a bankok szerződéses magatartását, hozzáállását firtató kérdésre: „A nyuszit azért nem lehet bántani, mert szereti a répát.” Hát igen, tudjuk, Patai úr, hogy a rókát sem lehet leszoktatni a tyúklopásról, de még álmomban sem gondoltam volna, hogy a Magyar Bankszövetség jelenlegi elnöke ilyen magasröptű, magvas, tartalmas választ ad a kérdésre. Tudja mit, Patai úr? Találkozzunk a bíróságon, amikor önt esetleg meghallgatják a bankok elleni polgári perben. Ahogy látom, ön nem lesz kemény ellenfelünk.

A szerző ügyvéd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.