A Jobbik frakciójában maradhat Zagyva

A Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni, mondta tegnap Vona Gábor pártelnök. A politikus a sajtótájékoztatón nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni; annyit elárult, hogy nem zárják ki a frakcióból Zagyva György Gyulát.

Bodacz Balázs
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, amiért a Jobbik felelősséget vállal, ami az ő politikája, programja, gondolatai, elképzelései Magyarország jövőjéről, és van, amiért már nem vállal felelősséget, mert az nem az ő politikája. A Magyar Szigeten elhangzottak az utóbbi kategóriába tartoznak – mondta tegnap Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke. Hozzátette: a Jobbik a radikális és józan gondolkodású magyar emberek pártja. Sem azok nem tartozhatnak közéjük, akik nem akarnak radikális változást, sem azok, akik akarnak, de elveszítették józan ítélőképességüket.
Az utóbbi napokban több botrányt is kavart a radikálisok szövetségesi, támogatói holdudvara. Az első Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője nevéhez kapcsolódik, aki a verőcei Magyar Sziget fesztiválon arról beszélt: „El kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütőbillentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”, illetve azt kérdezte a közönségtől, hogy „bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” A mondatok azon a rendezvényen hangzottak el, amelynek főszervezője a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM); a szervezetet Toroczkai László vezeti (aki a Betyársereg születésénél is bábáskodott), tiszteletbeli elnöke pedig Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője. Zagyva nem határolódott el Tyirityán Zsolttól, sőt, bajtársának nevezte és kiállt mellette. Zagyva néhány nappal később több tucat társával a Sziget Fesztivál területén akart tüntetni a magas benzinárak ellen. Azt mondta, erre régóta engedélyük van. Nem engedték be őket, a helyszínen a rendőrség is megjelent; Zagyvát előállították. A Magyar Szigeten elhangzottak kapcsán a Terrorelhárítási Központ és a Legfőbb Ügyészség is vizsgálódik. A Fidesz azt kérdezi, „melyik a Jobbik igazi arca”. Az ellenzéki erő ugyanis – áll a Fidesz közleményében – egyszer köszönetet mond támogatóinak és szövetségeseinek, most pedig elhatárolódik tőlük. Vadai Ágnes (MSZP) az ügyben kezdeményezte a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását.
Elhatárolódás ide vagy oda, Vona Gábor tegnap kijelentette: nem zárják ki a frakcióból Zagyvát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.