A kormányfő meneszti Becsey Zsoltot

Orbán Viktor már jóváhagyta Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár felmentését – tudta meg kormányzati forrásból a Magyar Nemzet. Információink szerint hamarosan „sárga lapot” kaphat a miniszterelnöktől Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, aki viszont ezzel a figyelmeztetéssel is a helyén maradhat.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a múlt héten jóváhagyta a miniszterelnök Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár felmentését – mondta lapunknak a kabinet belső ügyeit jól ismerő forrásunk. A szakpolitikus menesztését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte a kormányfőnél. Úgy tudjuk, erre már azt megelőzően sor került, hogy a miniszterelnök elkezdte volna a kormányzati munka és a tárcák vezetőinek nyári értékelését. Tegnapi sajtóhírek szerint Matolcsy azért kezdeményezi Becsey felmentését, mert egységes gazdasági államtitkárság alakul majd a tárcánál. Az államtitkár mindössze annyit mondott a Magyar Hírlapnak, hogy nem tudja, miként alakul állami pályafutása.
Információink szerint újabb kormányzati szereplő felmentésére egyelőre nem lehet számítani, de – ahogy forrásunk fogalmazott – a parlamenti munka őszi kezdete előtt egy-két sárga lapot még kioszthat a miniszterelnök. – Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral mindenképpen sor kerül egy komoly beszélgetésre, de az ő menesztése nincs napirenden – mondta a lapunknak nyilatkozó kormánytisztviselő. Szőcs már kinevezése után hangsúlyozta, nem pártkatona, nehezen tűri, hogy politikusként „meg van nyirbálva a szólásszabadsága”. Ennek ellenére a filozófusügyben vagy a Nemzeti Színház igazgatójának felmentése kapcsán kifejezetten karakteres, sokszor kormánypárti politikusok véleményével is szembemenő megnyilvánulásai voltak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának. Néhány napja pedig azzal került az újságok címlapjára, hogy lemondta a havi 250 ezer forintba kerülő, jelentős részben az állam által fizetett belvárosi albérletét.
A Becsey-felmentés egyébként az első tényleges átalakítás a kormányzati szerkezeten, illetve személyi állományon belül. Lapunk számolt be elsőként arról, hogy hogy Orbán Viktor a nyár folyamán négyszemközti beszélgetéseken értékeli a tárcák vezetőivel, hogy a jelenlegi személyi kör, illetve intézményi környezet alkalmas-e a további feladatok elvégzésére. Az eddigi egyetlen ilyen találkozó augusztus 5-én volt: akkor Navracsics Tiborral találkozott a miniszterelnök. Az alcsútdobozi megbeszélés után a miniszter lapunknak azt mondta: a kormányfő elégedett volt az általa irányított tárca egyéves teljesítményével, és nem kapott felkérést a minisztérium szerkezetének vagy apparátusának átalakítására.
Korábban azt is megírtuk, hogy a nyári beszélgetések eredményétől függetlenül minden tárcavezető kitölti az eredetileg 2011 végéig vállalt mandátumát. Ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is megerősítette egy interjúban, amikor arról beszélt: a jelenlegi kormányzati struktúra bevált. A Magyar Nemzet kormányzati forrásai az utóbbi hetekben az esetleges átalakításokkal kapcsolatban ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy „egy-egy államtitkár esetleges cseréje még nem jelent kormányátalakítást”.

Folyamatosan dolgozik Orbán. Az ország újjászervezésének zökkenőmentessége érdekében folyamatos munkára van szükség, így Orbán Viktor is folyamatosan dolgozik, kormánytagokkal, szakértőkkel, tanácsadókkal konzultál – mondta a kormányfő szóvivője, hozzátéve, a miniszterelnök ezért nem mehet szabadságra. Szijjártó Péter kifejtette: az ősz folyamán rendkívül intenzív törvényalkotási munka várható, hiszen Magyarország újjászervezése szempontjából fontos, az oktatás, az egészségügy, a szociális terület átszervezéséből fakadó, jelentős törvényjavaslatok kerülnek a Ház elé. Azért, hogy ez zökkenőmentes legyen, a miniszterelnök nyáron is folyamatosan dolgozik, találkozókat, egyeztetéseket, előkészítő megbeszéléseket tart – mondta Szijjártó, hozzáfűzve, emiatt Orbán Viktor mindössze négy napot lehetett szabadságon még korábban, a nyár folyamán.
A napokban az ellenzék több képviselője is kifogásolta, hogy a nehéz gazdasági helyzetben szabadságon vannak kormánytagok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.