A nyugdíjvagyon kiegyenlíti a hiányt

Hírösszefoglaló
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya 1494 milliárd forint volt az év első hét hónapjában, amely az éves módosított előirányzat 126 százalékát tette ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás részletes adatait tegnap. Az előzetes adatokhoz képest tehát nem történt változás a költségvetés legfontosabb mutatójában. A Mol-részvénycsomag megvásárlására fordított egyszeri kiadás nélkül 996 milliárd forint az idei első hét havi hiány, azaz gyakorlatilag megegyezik a 2010-es első hét havi 997 milliárd forinttal.
Júliusban – az olajipari papírok vásárlásából eredően – rekordmértékű, összesen 460 milliárd forint hiány halmozódott fel az államháztartás központi alrendszerében. Ezen belül a központi költségvetés 460 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 23,9 milliárd forintos szufficittel zártak. A nemzetgazdasági tárca tájékoztatójában újra leszögezte, hogy elérhető az idei évi hiánycél. A központi költségvetés első hét havi hiányának időarányosnál magasabb alakulását egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutása okozza – szögezte le a minisztérium. Arról van szó, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek csaknem 529 milliárd forintnyi összege a második fél év további hónapjaiban teljesül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.