A piac csalódott a svájci döntésben

Nem köti az euróhoz a frankot, de mindent megtesz nemzeti fizetőeszköze gyengítéséért – jelentette be a svájci jegybank. A hírnek nem örülnek az elemzők, szerintük a döntés a spekulánsoknak kedvez. A svájci kormány közölte, kétmilliárd frankkal támogatja a gazdaságot. A bejelentések nyomán hektikusan mozgott tegnap az árfolyam.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kilengéseket produkált a svájci frank arra a hírre reagálva, hogy az alpesi ország jegybankja mégsem köti nemzeti valutája árfolyamát az euróéhoz. Ekkor szinte percek alatt 234 forintról 242 forintra erősödött az alpesi deviza. Napközben ismét megnyugodtak a kedélyek, és délután már a 233-as szintet is elérte a forint. Lapzárta idején a frank 237 forint közelében időzött. A hazai fizetőeszköz az euróhoz képest is erősödött kissé. A közös deviza az esti órákban 269 és 270 forint között forgott a nemzetközi kereskedésben.
A reggel tapasztalt frankerősödés elemzők szerint annak köszönhető, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) az árfolyam rögzítése vagy a célárfolyamsáv kijelölése helyett a likviditásnövelést választotta. Arra törekszik, hogy 120 milliárd frankról 200 milliárdra növekedjék az a pénzmennyiség, amelyet a bankok az SNB-nél látra szóló betétként tartanak.
*
Ennek céljából az SNB visszavásárol jegybanki kötvényeket és devizacsere-ügyleteket hajt végre – áll a közleményben, amely szerint a svájci jegybank szükség esetén újabb intézkedéseket is hoz a frank erősödése ellen. Elemzők szerint a piac jóval határozottabb és radikálisabb lépésekre számított. Ennek a következménye az lehet, hogy még inkább kidomborodik a frank befektetési menedék jellege.
A kormány tegnapi ülésén megállapította, hogy túlértékelt a frank, de a központi bank feladata eldönteni, akar-e árfolyamcélt megnevezni. Arról is döntöttek, hogy magasabb tőketartalékot írnak elő a jelzáloghitelező babnoknak, hogy elejét vegyék a svájci ingatlanpiac túlfűtöttségének. A kormány arról is döntött, hogy kétmilliárd frankkal támogatja a hazai gazdaságot, mivel a magas frankárfolyam miatt csökkent a versenyképessége.
A befektetők azért számíthattak keményebb fellépésre a svájci jegybank részéről, mert az utóbbi időben több olyan kijelentés is elhangzott, amely arra utalt, hogy meg akarják állítani az erősödést. A múlt héten például Philipp Hildebrand, az SNB elnöke arról beszélt, hogy esztelenül túlértékelt a svájci frank, és a gazdaság fejlődését is gátolja.

Zágráb is menti az adósokat. Horvátországban megállapodást írt alá tegnap a kormány a bankokkal, hogy öt évre rögzítik a svájci frank árfolyamát, s az árfolyamkülönbségéből adódó összeget alacsony kamattal fizethetik vissza az adósok. A frank árfolyamát 5,8 kunán (210 forinton) rögzítik. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.