A végén elvakított az északi fény

Deák Zsigmond
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furgon áll a 4-es főút mentén, körülötte középkorú, lila mezes hölgyek és urak szellőztetik a fejüket és ki tudja, még mit. Hát ezek kik lehetnek? Az Újpest nem játszik errefelé, a Kecskemét sem, más ötletünk meg nincs. Mielőtt visszasorolnak a forgalomba, elsuhanunk mellettük, beérünk Szolnokra, át a hídon, le a Tiszaligetbe, hiszen a sokat látott csarnokban rendezik a Magyarország–Finnország férfi kosárlabda Eb-pótselejtezőt. S kiket látunk viszont a furgonjukból kikászálódva, immár kék-fehér zászlókkal fellobogózva? A lila mezeseket! A vendégek B közepe is célba ért.
S persze eltörpült a hazai publikum mellett, dugig telt a nézőtér. A szokásos libabőröztető hangulat nem hatotta meg a finneket, hiszen 7-0-ra megugrottak, ám kisvártatva Horváth Ákos hármasával már itt az előny. Ezután fej fej mellett haladtak a gárdák, a vendégek dobták a biztosabb, a hazaiak a szebb kosarakat (Horváth hát mögötti passza után Keller zsákolása élményszámba ment). Az első negyed 24-23-es magyar vezetéssel zárult.
A finneket két honosított amerikai, Huff és Lee, a magyarokat egy, Trotter erősítette, de nem ők vitték a prímet. Koponen, az olasz Virtus Bologna légiósa követhetetlenül kevert, Hanga Ádám, a spanyol Manresa újdonsült igazolása sem maradt el mögötte. A második játékrészre némileg befagyott a pontgyártás, félidőre csak 37-37 állt az eredményjelzőn. Mondhatnánk, ez az euroligás klubokban edződő finnek ellen, akik a két évvel ezelőtti Eb-kvalifikációban oda-vissza megvertek minket, nagyszerű helytállás, csakhogy a keddi portugáliai fiaskó után nekünk nem helytállni, hanem győzni kellett.
Remek, 5-0-s sorozattal kezdtük a második félidőt, utána azonban a játékvezetők kis időre virtuális kék mezt vettek fel. A segítségükkel nemhogy visszakapaszkodtak finnek, hanem egyre jobban elhúztak, a zárónegyed elején 12 pont is volt az előnyük.
Társak híján Hanga egyedül próbálkozott, kevéssé hatékonyan, Báder négy ponttal és ugyanennyi faulttal a padon ült. Trotter viszont végre elkapta a fonalat, 13-0-s attakkal 66-65-nél már a magyar gárda vezetett! Keller Ákos gyönyörűt sapkázott a nyári forróságban, de Lee-t nehezen tartotta. Nem sikerült meglépni, a végjátékban fej fej mellett haladtak a csapatok. S a legvége, sajnos, balul sült el. Utolsó támadásukból a mieink nem találtak be, a finnek viszont igen, ezzel
75-73-ra ők nyertek.
„Ez a legborzasztóbb, ha egy csapat az utolsó másodpercekben kap ki, ennél az is jobb, ha agyonverik. De nincs más választásunk, megyünk tovább” – értékelt Mészáros Lajos szakmai igazgató.
Két forduló után tehát két vereséggel áll a magyar válogatott. Az Eb-részvételhez mostantól a finnek segítségére is szükség lesz. A három csapatból kettő jut ki a 24-es Eb-döntőre. Finnországi sikerrel reálisan nem kalkulálhatunk. A portugálokat csütörtökön idehaza mindenképpen meg kell verni legalább hat ponttal, s szurkolni nyelvrokonainknak, hogy oda-vissza kalapálják el a portugálokat. Ha így történik, akkor révbe érhetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.