Adatvédelmi kifogások a biztostól

Hírösszefoglaló
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell semmisíteni a szociális konzultáció kérdőíveit – közölte az adatvédelmi ombudsman titkársága a távirati irodával. Jóri András határozatában a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis, vagyis a Nemzeti konzultációs nyilvántartás létrehozását, s az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is megtiltotta.
A biztos júniusban állapította meg, a kérdőívek és a hozzájáruló nyilatkozatok sértik az adatvédelmi törvényt, mert nem biztosítják a válaszadók anonimitását. A kérdőívek kezeléséről és az adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nem tett eleget, ezért a biztos közigazgatási eljárást indított. A hivatal ez ellen felülvizsgálatot kezdeményez a Fővárosi Bíróságnál. Az ombudsman kijelentéseit úgy értékelték, azok „az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását” célozzák, s hozzátették, a nyilvántartást többször vizsgálták, ám kifogást nem emeltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.