Áfazűr a pult mögött

A cukrászdák és pizzériák számára hatalmas többletadminisztrációt jelent, hogy július elseje óta más áfakulccsal kell számlázniuk a helyben fogyasztott s a házhoz szállított étel után. A gyakorlat megszüntetése csak az áfatörvény módosítása után várható, a cukrászok azonban attól tartanak, ez a kedvezményesen adózó termékek körének szűkítését jelentheti.

Hajdú Péter
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban értesített az illetékes államtitkárság, hogy július elseje után megszűnt a 2009 óta élvezett mentességünk, így a gabona és tej felhasználásával készült termékeinket 25 százalékos áfával kell terhelni, ha azokat helyben fogyasztja a vásárló – mondta el lapunknak Selmeczi László, Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. – A megkeresésünkre érkezett válaszban arról is szó van, hogy az áfatörvény módosításakor várható a számunkra hatalmas pluszadminisztrációt jelentő probléma megoldása, azaz egységes áfaterhelés bevezetése. Kérdésünkre az ügyvezető elmondta, attól tartanak, ez a kedvezményesen adózó termékek körének szűkítését vagy teljes megszüntetését jelentheti.
Ismert, hogy 2009 óta a gabonából és tejből készült termékeket kedvezményes, 18 százalékos áfa terheli. Abban az esetben azonban, amikor étteremben, egy szolgáltatás részeként kínálják ezeket a termékeket, úgy a normál, 25 százalékos adó terheli őket. Két évvel ezelőtt a cukrászok kérésére mentesültek ez utóbbi kitétel alkalmazása alól. A július elsején életbe lépett uniós végrehajtási rendelet azonban megszüntette ezt a lehetőséget, ami értetlenséget váltott ki a vásárlókból – hangsúlyozta az ügyvezető. Az elmúlt másfél hónap tapasztalatai azt mutatják, vannak cukrászok, akik saját adminisztrációjukat növelve kétféle áron kínálják az adott süteményt, s ezt jelzik is a kihelyezett ártáblákon. Máshol viszont egységes árat alkalmaznak, s vállalják a magasabb forgalmi adó befizetését.
– Az ipartestületünkhöz tartozó, döntően hagyományos vendéglátással foglalkozó vendéglősök számára nemigen jelent problémát a kétféle áfa alkalmazása, mert csak elvétve kérnek tőlünk házhoz szállítást – ezt már Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke jelentette ki. – Ezzel szemben a pizzériáktól sokkal többen kérnek kiszállítást, s információim szerint ezek az éttermek egyféle, 25 százalékos áfát számolnak egységesen termékeik után, s vállalják a plusz hét százaléknyi adó befizetését.
Ezt a vélekedést erősítik meg az általunk tapasztaltak is: az érintett vendéglátóhelyeken dolgozók inkább visszakérdeznek, amikor azt kérdezik tőlük, mennyi adót számítanak fel a helyben felszolgált, és mennyit a kiszállított étel után. Két Pest megyei pizzéria tulajdonosával beszélve azt tapasztaltuk, hogy hallottak már az új szabályról, de a részleteket nem ismerik, s a nyári szabadságolások idején sokszor a könyvelőjüket sem tudják elérni tanácsért. A biztos információ megszerzéséig mindkét helyen maradnak a jól bevált gyakorlatnál, a kiszállított és az étteremben fölszolgált pizza után egyaránt 25 százalék áfát számláznak, s csak alapos tájékozódás után döntenek a továbbiakról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.