A napokban értesített az illetékes államtitkárság, hogy július elseje után megszűnt a 2009 óta élvezett mentességünk, így a gabona és tej felhasználásával készült termékeinket 25 százalékos áfával kell terhelni, ha azokat helyben fogyasztja a vásárló – mondta el lapunknak Selmeczi László, Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. – A megkeresésünkre érkezett válaszban arról is szó van, hogy az áfatörvény módosításakor várható a számunkra hatalmas pluszadminisztrációt jelentő probléma megoldása, azaz egységes áfaterhelés bevezetése. Kérdésünkre az ügyvezető elmondta, attól tartanak, ez a kedvezményesen adózó termékek körének szűkítését vagy teljes megszüntetését jelentheti.
Ismert, hogy 2009 óta a gabonából és tejből készült termékeket kedvezményes, 18 százalékos áfa terheli. Abban az esetben azonban, amikor étteremben, egy szolgáltatás részeként kínálják ezeket a termékeket, úgy a normál, 25 százalékos adó terheli őket. Két évvel ezelőtt a cukrászok kérésére mentesültek ez utóbbi kitétel alkalmazása alól. A július elsején életbe lépett uniós végrehajtási rendelet azonban megszüntette ezt a lehetőséget, ami értetlenséget váltott ki a vásárlókból – hangsúlyozta az ügyvezető. Az elmúlt másfél hónap tapasztalatai azt mutatják, vannak cukrászok, akik saját adminisztrációjukat növelve kétféle áron kínálják az adott süteményt, s ezt jelzik is a kihelyezett ártáblákon. Máshol viszont egységes árat alkalmaznak, s vállalják a magasabb forgalmi adó befizetését.
– Az ipartestületünkhöz tartozó, döntően hagyományos vendéglátással foglalkozó vendéglősök számára nemigen jelent problémát a kétféle áfa alkalmazása, mert csak elvétve kérnek tőlünk házhoz szállítást – ezt már Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke jelentette ki. – Ezzel szemben a pizzériáktól sokkal többen kérnek kiszállítást, s információim szerint ezek az éttermek egyféle, 25 százalékos áfát számolnak egységesen termékeik után, s vállalják a plusz hét százaléknyi adó befizetését.
Ezt a vélekedést erősítik meg az általunk tapasztaltak is: az érintett vendéglátóhelyeken dolgozók inkább visszakérdeznek, amikor azt kérdezik tőlük, mennyi adót számítanak fel a helyben felszolgált, és mennyit a kiszállított étel után. Két Pest megyei pizzéria tulajdonosával beszélve azt tapasztaltuk, hogy hallottak már az új szabályról, de a részleteket nem ismerik, s a nyári szabadságolások idején sokszor a könyvelőjüket sem tudják elérni tanácsért. A biztos információ megszerzéséig mindkét helyen maradnak a jól bevált gyakorlatnál, a kiszállított és az étteremben fölszolgált pizza után egyaránt 25 százalék áfát számláznak, s csak alapos tájékozódás után döntenek a továbbiakról.
Magyar Péter eddig két vita elől futamodott meg - Orbán Balázs előállt egy harmadik javaslattal