Álmok, mítoszok, mesék Szolnokon

Szathmáry István
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távoli kultúrák, ősi mítoszok világába, a zsidó–keresztény kultúrkörbe kalauzolja el a látogatót a Szolnoki Galéria holnap délután négy órakor nyíló kiállítása. A Zsolnay László művészettörténész által rendezett tárlaton Magyarország egyik leggazdagabb magánkollekciója, a több mint 3500 tételt számláló Antal–Lusztig-gyűjtemény táblaképeiben, grafikáiban, szobraiban gyönyörködhet a közönség. A tárlatot a művek tulajdonosa, Antal László nyitja meg. Amint azt Zsolnay László elmondta, a nemzedékek értékmentő munkájával megteremtett gyűjteményben nyomon követhető az egész múlt századi magyar képzőművészet fejlődése, különösen hogy több életmű olyan fontos darabjai találhatók meg benne, melyekről évtizedeken át csak legendák szóltak, de valójában nem láthatta őket senki.
Ugyanis az Antal–Lusztig-gyűjteménnyel többszöri újrakezdés és negyvenévi rejtőzködés után csak az utóbbi időben találkozhat nyilvánosan a közönség. A kiállításon Ámos Imre, Beck Ö. Fülöp, Csontváry Kosztka Tivadar, Deim Pál, Egry József, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Kondor Béla, Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Vajda Lajos és mások munkái, továbbá a régi magyar művészet névtelen alkotóinak Krisztusai, ikonjai és szakrális szoboralkotásai tekinthetők meg.
(Álmok, mesék, mítoszok – az Antal–Lusztig-gyűjtemény képei, Szolnoki Galéria, október 9-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.